open-navfaktor-logo
search
Rezultati "ankete" FSBiH
Faktor saznaje: Tri kluba ne žele da se Premijer liga BiH nastavi
Devet od 12 klubova BHT Premijer lige Bosne i Hercegovine su za nastavak sezone koja je prekinuta usljed pandemije koronavirusa, saznaje Faktor. 
14.05.2020. u 18:28
get url
text

Ovo je epilog ankete koju je Nogometni/Fudbalski savez BiH proveo među klubovima elitnog razreda našeg fudbala, uoči četvrta videokonferencija čelnika FSBiH i klubova bh. elite.

Elmir Pilav, direktor sektora za sport u FSBiH, obavijestio je predstavnike klubova da je procentualno, 75 posto ekipa za nastavak takmičenja (devet), dok 25 posto timova (tri) ne želi da se prvenstvo nastavi (iz FSBiH nisu otkrili o kojim klubovima je riječ).

Također, klubovi su upoznati da dvije trećine ekipa žele da se takmičenje završi u postojećem formatu, dok je jedna trećina klubova predložila drugačiji format.

Kao što je danas zaključio Izvršni odbor FSBiH kao krajnji rok za nastavak sezone postavljen je 7. juni. Kada je riječ o rokovima treba naglasiti kako FSBiH u UEFA-u do 25. maja treba dostaviti da li se Premijer liga BiH nastavlja ili ne, te da je krajnji rok za završek sezone 2. august.

VEZANI TEKST - FBiH: Dozvoljeni treninzi, otvaraju se rekreacijski centri

- U slučaju nastavka sezone, igrat će se u postojećem formatu i završit će se sva tri takmičenja koja osiguravaju plasman u Evropu (seniori - Premijer liga BiH, Kup BiH i Omladinska Premijer liga BiH) - potvrđeno je za Faktor.

Ukoliko se sezona nastavi šest kola bi bilo odigrano u junu (četiri vikenda i dvije srijede), a pet kola bi se igralo u julu (tri vikenda i dvije srijede). Pobjednika Kupa BiH saznali bismo 2. augusta kada bi bio na rasporedu revanš-meč finala najmasovnijeg takmičenja.

Predstavnicima klubova obratili su se i Adnan Džemidžić, generalni sekretar i Elvedin Begić, predsjednik FSBiH. Prvi čovjek bh. fudbala, između ostalog govorio je kako je opredjeljenje Saveza da se sezona nastavi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.