open-navfaktor-logo
search
Borba protiv COVID-19
Faktor saznaje: Srbija dala odobrenje da doktori iz BiH pomognu Novom Pazaru
Republika Srbija je dala saglasnost Bosni i Hercegovini da pošalje ljekarski tim koji će pomoći zdravstvenim radnicima u Novom Pazaru u borbi protiv koronavirusa, saznaje Faktor.
06.07.2020. u 16:05
get url
text

- Saglasnost još nije stigla u pismenoj formi, ali trebalo bi da stigne. Nazvali su ambasadoricu našu u Beogradu i prenijeli su joj odluku, s tim što bi zvanično obavještenje tek trebalo doći – potvrdila je za Faktor ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

Prethodno je, podsjećamo, Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije odbilo ponuđenu pomoć iz BiH. Naša zemlja je ponudila pomoć u vidu dva medicinska tima koja su bila spremna otići u Novi Pazar, koji se suočava sa velikim rastom broja osoba zaraženih koronavirusom, te pomoći tamošnjim zdravstvenim radnicima.

- Ministarstvo vanjskih poslova Republike Srbije izražava svoje poštovanje Ambasadi BiH u Republici Srbiji i ima čast da, u vezi sa notom Ambasade BiH i notom Ministarstva vanjskih poslova BiH, obavijesti da se Republika Srbija zahvaljuje na ponuđenoj pomoći nadležnih institucija BiH i istovremeno obavještava da za sada kapaciteti zdravstvenog sistema Republike Srbije, uključujući i Opću bolnicu u Novom Pazaru, u potpunosti zadovoljavaju potrebe pacijenata, što podrazumijeva dovoljnu količinu medicinske opreme i potreban broj zdravstvenih radnika – navodi se u dopisu Ministarstva vanjskih poslova Srbije od 1. jula ove godine.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je, podsjećamo, ponudio pomoć institucija BiH Sandžaku u borbi protiv pandemije koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.