open-navfaktor-logo
search
Tulumović mandatar
Faktor saznaje: Poznata imena većine budućih ministara novoj vladi TK
SDA će u novoj vladi, pored premijera, imati i četiri ministra. Nezvanično saznajemo, da je Srđan Mićanović iz Tuzle kandidat je za ministra kulture, sporta i mladih
18.07.2019. u 13:49
get url
text
Denijal Tulumović: Mandatar za sastav nove vlade TK
get url
text

Nakon što je Denijalu Tulumoviću iz SDA jučer povjeren mandat za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona, stranke koje će uzeti učešće u izvršnoj vlasti počele su proces izbora kandidata za ministre. Vlada Tuzlanskog kantona pored premijera broji 12 ministarstava, a došli smo do imena kandidata za većinu pozicija.

SDA će u novoj vladi, pored premijera, imati i četiri ministra. Nezvanično saznajemo, da je Srđan Mićanović iz Tuzle kandidat za ministra kulture, sporta i mladih. Radi se o dobro poznatom licu s obzirom da je u prethodnom mandatu Mićanović bio ministar industrije, energetike i rudarstva, a za vrijeme njegovog mandata riješeno je mnogo gorućih problema u sektoru industrije.

Fahreta Brašnjić, rodom iz Zvornika, a nastanjena u Tinji kod Srebrenika, kandidirana je za ministricu obrazovanja i nauke. Ona je profesorica engleskog jezika te magistrica politologije. Suad Mustajbašić iz Teočaka kandidat je SDA za ministra finansija. On je diplomirani ekonomista zaposlen u Općini Teočak. Elvir Herčinović iz Gradačca kandidat je ma ministra pravosuđa i uprave. Sve navedene kandidate predložili su njhovi općinski odbori za navedene funkcije, a sada slijedi da ih potvrdi Centrala stranke, nakon čega će kao kandidati ići u daljnju proceduru.

Kadrovska komisija Demokratske fronte, na prijedlog općinskih odbora, kandidirala je Dajanu Čolić iz Lukavca za ministricu zdravstva, saznaje Faktor. On je specijalista dječije stomatologije, a zaposlena je u Domu udravlja Lukavac. Elvir Mujkanović iz Srebrenika, nezvanično saznajemo, kandidat je DF-a za ministra za boračka pitanja. Riječ je o bivšem oficiru Armije RBiH, koji se nakon završetka srednje vojne škole sa 18 godina priključio odbrani naše zemlje. Kasnije je bio u profesionalnom sastavu Vojske FBiH, a školovao se i u vaduhoplovnoj bazi turske armije u Izmiru. Daljnja procedura unutar DF-a nalaže da o ovim kandidatima odlučuje Kantonalni odbor, a tek nakon toga oni će zvanično biti predati kao prijedlozi u Skupštinu TK.

SBB je već okončao unutarstranačku proceduru kada su u pitanju njihovi kandidati za ministre, dva imena su već predsta Skupštini TK te bi oni trebali obaviti razgovor s mandataorm Tulumovićem, potvrdila je za Faktor Lejla Vuković kantonalna zastupnica SBB-a i potpredsjednica Skupštine TK.

Elvir Rožnjaković iz Kalesije kandidat je SBB-a za ministra prostornog uređenja i zaštite okolice. Diplomirani je pravnik zaposlen u Javnom preduzeću "Spreča" d.d. Tuzla na mjestu izvršnog direktora za ekonomsko-finansijske i pravne poslove. Tuzlak Edin Buševac, profesor u Elektrotehničkoj školi Tuzla, kandidat je za ministra trgovine, turizma i saobraćaja.

Raspušteni Kantonalni odbor SDP-a Tuzla danas popodne trebao bi odlučiti ko će biti ministar unutrašnjih poslova, kao i ministar poljoprivrede.

Ogranak Stranke za BiH u Živinicama za ministra privrede predložio je diplomiranog inženjera mašinstva Asmira Hasića, saznaje Faktor.  On je u prošlom mandatu bio kantonalni zastupnik. Admir Hrustanović iz Čelića kandidat je SbiH za ministra rada, socijalne politike i povratka. On je diplomirani ekonomista, a trenutno je zaposlen u Službi za zapošljvanje TK. Oba ova prijedloga proslijeđena su u Skupštinu TK.

Podsjećamo, mandatar za sastav nove vlade je prof. dr. Denijal Tulumović, inače predsjednik Općinskog odbora SDA Živinice. Riječ je o uglednom ljekaru koji obavlja funkciju načelnika Klinike za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.