open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Faktor saznaje: Održan prvi sastanak delegacija SDA i SBB-a u TK
Na sastanku delegacija SBB-a i SDA nije postignut konkretan dogovor, saznajemo, ali je dogovoreno da će se razgovori nastaviti
30.05.2019. u 15:23
get url
text
Skupština Tuzlanskog kantona

Prvi sastanak delegacija SBB-a i SDA održan je u utorak u Tuzlanskom kantonu, saznaje Faktor. Delegacije obje stranke predvodili su čelnici kantonalnih odbora stranaka, a bilo je prisutno i nekoliko kantonalnih zastupnika s obje strane.

Ovo je prvi ovakav sastanak SBB-a i SDA u TK nakon oktobarskih izbora. SDA je ranije imala sastanke s delegacijom SBiH, a u međuvremenu je s ovom strankom, na nivou centrala, potpisan i koalicioni sporazum.

Tuzlanski kanton, gdje je relativnu pobjedu odnio SDP, još uvijek nema novu vlast iako je od izbora prošlo skoro osam mjeseci. SDP koji je vodio proces formiranja u međuvremenu je ostao bez potencijalnih partnera, pa će incijativu morati preuzeti SDA.

Na sastanku delegacija SBB-a i SDA nije postignut konkretan dogovor, saznajemo, ali je dogovoreno da će se razgovori nastaviti.

Pored SBiH s kojima postoji sporazum, za očekivati je da se SDA u formiranju koalcije u TK priključe DF i SBB, što bi ukupno brojalo 16 ruku u kantonalnoj skupštini. Nedostajat će dva zastupnika za većinu, a više je mogućnosti kako do njih doći. Moguća je koalicija s PDA, a u ovdašnjim političkim prilikama ne treba potpuno eliminirati ni zastupnike SDP-a kao opciju. Nije nemoguće ni da se većina zaokruži podrškom pojedinih zastupnika bez obzira na stranačku pripadnost, po modelu programske vlade.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.