Prvi sastanak delegacija SBB-a i SDA održan je u utorak u Tuzlanskom kantonu, saznaje Faktor. Delegacije obje stranke predvodili su čelnici kantonalnih odbora stranaka, a bilo je prisutno i nekoliko kantonalnih zastupnika s obje strane.

Ovo je prvi ovakav sastanak SBB-a i SDA u TK nakon oktobarskih izbora. SDA je ranije imala sastanke s delegacijom SBiH, a u međuvremenu je s ovom strankom, na nivou centrala, potpisan i koalicioni sporazum.

Tuzlanski kanton, gdje je relativnu pobjedu odnio SDP, još uvijek nema novu vlast iako je od izbora prošlo skoro osam mjeseci. SDP koji je vodio proces formiranja u međuvremenu je ostao bez potencijalnih partnera, pa će incijativu morati preuzeti SDA.

Na sastanku delegacija SBB-a i SDA nije postignut konkretan dogovor, saznajemo, ali je dogovoreno da će se razgovori nastaviti.

Pored SBiH s kojima postoji sporazum, za očekivati je da se SDA u formiranju koalcije u TK priključe DF i SBB, što bi ukupno brojalo 16 ruku u kantonalnoj skupštini. Nedostajat će dva zastupnika za većinu, a više je mogućnosti kako do njih doći. Moguća je koalicija s PDA, a u ovdašnjim političkim prilikama ne treba potpuno eliminirati ni zastupnike SDP-a kao opciju. Nije nemoguće ni da se većina zaokruži podrškom pojedinih zastupnika bez obzira na stranačku pripadnost, po modelu programske vlade.