open-navfaktor-logo
search
330 miliona eura
Faktor saznaje: Novac MMF-a uplaćen na račun Centralne banke BiH
Sredstva Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u iznosu od 330 miliona eura su, kako saznaje Faktor, već uplaćena na račun Centralne banke Bosne i Hercegovine.
23.04.2020. u 11:35
get url
text

Ranije je, podsjetit ćemo, ta uplata dovedena u pitanje jer nije prihvaćena Odluka o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od MMF-a, s obzirom na to da sadržaj Odluke, koju je uputio ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) BiH, nije odgovarao ranijem dogovoru koji je pretočen u Pismo namjere.

VEZANI TEKST - Turković: Predloženo je da kantoni dobiju novac, a da ga FBiH vraća, to ne piše u Pismu namjere

Protiv usvajanja Odluke su glasali ministri iz reda bošnjačkog naroda, osim Fahrudina Radončića koji nije glasao nikako, nakon čega je ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda najavio da je time doveden u pitanje kreditni aranžman, te da novac neće biti uplaćen na račun Centralne banke.

Sporan je, između ostalog, bio član 4 Odluke, prema kojem bi sredstva koja pripadaju kantonima i koja bi potrošili kantoni vraćala Federacija BiH.

U međuvremenu su iz MMF-a, saznaje Faktor, u dopisu Vijeću ministara BiH istaknuli da je za tu međunarodnu finansijsku instituciju prihvatljivo da se u član 4 uvrsti formulacija "sa njenih 10 kantona", što bi podrazumijevalo obavezu kantonima da vrate iznos novca koji bi bio uplaćen na njihove račune.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.