open-navfaktor-logo
search
Donijeli rješenje
Faktor saznaje: Kantonalni sud Tuzla odlučio o kauciji za Mittala i saučesnike
Nezvanično, Tužilaštvo je tražilo kauciju u iznosu blizu tri miliona maraka, a pored toga mora biti ispunjen uvjet o osiguravanju imovinsko-pravnog zahtjeva u vezi s iznosom za koji je oštećena kompanija GIKIL, a to je 21 milion KM
30.07.2019. u 12:05
get url
text

Kantonalni sud Tuzla donio je rješenje o kauciji za predsjednika Nadzornog odbora GIKIL-a Pramoda Mittala i dvojicu njegovih saučesnika člana NO Rajiba Dasa i generalnog direktora kompanije Paramesha Bhattacharyya, nezvanično saznaje Faktor.

Odluka još nije dostavljenje Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona, ali nezvanične informacije govore da su usvojene predložene mjere koje je Tužilaštvo tražilo da bi pomenuta trojka bila puštena.

Mittal i ostali uhapšeni su prije sedam dana, a istraga protiv njih otvorena je 15. jula. Terete se za organizirani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja i zloupotrebom ovlasti u privrednom poslovanju. Istragom je obuhvaćen Debasish Ganguly, bivši generalni direktor GIKIL-a, koji je u bjekstvu i za njim je taspisana potjernica. Pod istragom su Vehid Mešić i Faik Buševac, odgovornih osobe iz Koksno-hemijskog kombinata Lukavac. Između ostalog, na teret im se stavlja izvlačenje novca iz GIKIL-a putem menadžerskih ugovora, a od 2006. do 2015. godine izvučen je oko 21 milion maraka, a ta novčana sredstva su prema ocjeni tužilaštva isplaćena neosnovano na račune Pramod Mittala odnosno GSHL-a.

Nezvanično, Tužilaštvo je tražilo kauciju u iznosu blizu tri miliona maraka, a pored toga mora biti ispunjen uvjet o osiguravanju imovinsko-pravnog zahtjeva u vezi s iznosom za koji je oštećena kompanija GIKIL, a to je 21 milion KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.