open-navfaktor-logo
search
Pomoć prijatelja
Faktor istražuje: Koliko je BiH dobila donacija za borbu protiv koronavirusa i kako su one dijeljene
Od početka pandemije koronavirusa Bosna i Hercegovina dobila je mnoštvo donacija u vidu medicinske opreme, lijekova, zaštitnih maski, rukavica, vizira i odijela, dezinfekcijskih sredstava, te opreme namijenjene za izolacijske šatore, kao i sanitetska vozila, ukupne vrijednosti oko 10,5 miliona KM.
19.06.2020. u 10:51
get url
text

Radi se o robi koju su donirali domaći i međunarodni subjekti za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane koronavirusom, a podaci do kojih smo došli odnose se na vremenski period od kraja marta do 14. juna ove godine.

Najvrednija donacija koja je za vrijeme pandemije ušla u BiH je poklon Vlade Katara vrijedan 5.995.091 KM. Radi se o 695.000 zaštitnih maski, 60.000 zaštitnih rukavica, 5.700 zaštitnih odijela, 30.000 zaštitnih naočala, 35.000 zaštitnih ogrtača i 12.500 vizira. Ova donacija uručena je Ministarstvu sigurnosti BiH.

Oprema čeka raspodjelu

Ministarstvo sigurnosti BiH je, između ostalog, od Malezije dobilo dva miliona zaštnih medicinskih maski, vrijednosti 485.500 eura, zatim od Ministarsva unutrašnjih poslova Austrije 1.500 deka, 1.000 setova posteljina i 250.000 pari zaštitnih rukavica vrijednosti 21.175 eura, 60 poljskih kreveta i isto toliko vreća za spavanje od Ministarstva odbrane Slovenije vrijednosti 6.000 eura.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske, ovo ministarstvo je dobilo 120.000 maski za lice, 100 šatora, 200 vreća za spavanje, 500 deka, 2.000 spužvastih podmetača, 2.000 litara etil alkohola, te zaštitne naočale i vizire ukupne vrijednosti 87.645 eura. Vrijednu donaciju ovo ministarstvo dobilo je i od Fonda solidarnosti iz Poljske, a odnosi se na 10.350 komada sredstava za dezinfekciju te 100.000 zaštitnih maski, a vrijednost donirane robe je 101.998 eura.

Kako su nam kazali iz Ministarstva sigurnosti, većina zaprimljene opreme je na osnovu odluke Vijeća ministara BiH spremna za preuzimanje i raspodjelu. Budući da Vijeće ministara BiH još nije donijelo odluku o raspodjeli, 42.000 maski koje je donirao Dječiji hor iz Kine, te po 200 komada zaštitnih odijela, naočala i vizira iz Bugarske, čekaju na raspodjelu. 

{$galerijaFotografija}

- Za raspodjelu su nadležni štabovi civilne zaštite entiteta i Brčko distrikta - istakli su iz Ministarstva sigurnosti BiH. 

Prema Odluci Vijeća ministara o principima raspodjele donacija, Federacija BiH će dobiti 61,5 posto, RS 37,5 te Brčko distrikt jedan posto donirane opreme. Dio za Federaciju se dodatno dijeli na po 50 posto za federalni nivo i 10 kantona.

Ostali primaoci donacija su Ministarstvo civilnih poslova BiH, bolnice i domovi zdravlja u oba entiteta, Društvo crvenog križa BiH, MUP Kantona Sarajevo, Republička uprava civilne zaštite RS-a, Inovacioni centar Banja Luka, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a, Crveni križ Prijedor, JU Gerontološki centar Sarajevo, te Državna regulatorna agencija za radijaciju i nuklearnu sigurnost.

Između ostalog, Ministarstvo zdravlja i socijalne politike RS-a od Ambasade Mađarske dobilo je 100.000 zaštitnih maski i 5.000 zaštitnih odijela vrijednosti 320.000 KM, dva monitora za praćenje vitalnih funkcija pacijenata ukupno vrijednih 65.000 eura, te lijekove iz Rusije vrijedne 905.348 ruskih rubalja.

Veoma vrijednu donaciju BiH je dobila i od Evropske unije, a radi se o donaciji medicinske opreme namijenjenoj medicinskim ustanovama u vrijednosti višoj od 800.000 eura. Oprema uključuje 10 respiratora, tri rendgen aparata i znatne količine zaštitnih odijela, maski, rukavica, kapa i zaštite za obuću. Respiratori su proizvedeni u EU (Švedska) i namijenjeni su za intenzivnu njegu i anesteziju. Nabavku ove medicinske opreme finansirao je EU u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, u sveukupnoj vrijednosti od sedam miliona eura, a isporuka se vrši u saradnji s UNDP-om BiH.

Diplomatsko lobiranje

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH kazali su nam kako je ovo Ministarstvo bilo veoma aktivno u diplomatskom lobiranju međunarodne pomoći za BiH.

- Aktivnosti su vođene putem kontakata sa ambasadama/misijama zemalja/međunarodnih organizacija akreditovanih u BiH, putem DKP-a BiH u svijetu i direktnim kontaktima sa nadležnim institucijama u prijateljskim zemljama i međunarodnim organizacijama. Uprkos veoma teškoj situaciji u kojoj se nalazila većina zemalja i velikih potreba za medicinskom opremom i medicinskim sredstvima, apel BiH za pomoć je naišao na veliki odziv naših partnera u međunarodnoj zajednici – kazali su iz MVP-a BiH.

Dodaju kako su se apelu BiH za dostavu pomoći do sada odazvali Evropska unija, Međunarodna organizacija za atomsku energiju (IAEA), UN i njene specijalizirane agencije, SAD, Turska, Norveška, Švicarska, Malezija, Slovenija, Međunarodni crveni križ/krst/polumjesec, Mađarska, Kina, Poljska, Hrvatska, Srbija, Ruska Federacija, Bugarska, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati, te Japan, dok je dostava pomoći iz Koreje i Kanade u fazi realizacije.

- Pomoć se sastoji od medicinske opreme i medicinskih zaštitnih sredstava. Riječ je o medicinskoj opremi i medicinskim sredstvima, veoma značajnim za borbu protiv COVID-19. Kao što smo već naglasili, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je bilo samo inicijator u traženju podrške, te posrednik između zemlje ili institucije donatora – kazali su iz MVP-a BiH, te istakli kako oni ne posjeduju podatke o vrijednosti, mjestu gdje se oprema trenutno nalazi i koliko opreme je do sada tačno podijeljeno.

Podsjetili su kako, prema Odluci o proglašenju nastanka stanja prirodne ili druge nesreće na teritoriju BiH, Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje koordinira prijem i pružanje međunarodne pomoći i donacija u zaštiti i spašavanju, nakon proglašenja stanja prirodne ili druge nesreće.

Donacije Ministarstvo sigurnosti BiH, 18.06.2020.
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.