open-navfaktor-logo
search
Slučaj Vojniković
Faktor dobio poruku u kojoj Šteta navodno nudi radna mjesta, ministar tvrdi da nema ništa s tim
Šteta ističe da mu je teško govoriti o smjenama drugih direktora jer nisu u njegovoj nadležnosti, ali da se u slučaju Selmira Kovača radi o čovjeku koji radi kvalitetno
25.12.2019. u 16:07
get url
text

Faktor je u posjedu poruke koju je ministar saobraćaja u Kantonu Sarajevo Adnan Šteta, navodno, poslao svom poznaniku, a u kojoj se nudi radno mjesto Nedžmini Vojniković kako bi odustala od pozicije direktora Direkcije za puteve Kantona Sarajevo. Nju je na tu poziciju imenovao prošli saziv Vlade Kantona Sarajevo, a zatim je poništeno rješenje o imenovanju, zbog čega se vodi sudski postupak.

 

Kora koji se spominje u poruci koju možete vidjeti iznad je navodno Adnan Korić, bivši šef Kadrovske komisije SDP-a u Kantonu Sarajevo. On je, kako je ranije obznanjeno iz SDP-a, smijenjen zbog imenovanja Envera Zornića za direktora Toplana. 

Ministar Šteta u razgovoru za Faktor tvrdi da prvi put čuje za takvo nešto, te da ne poznaje Nedžminu Vojniković.

- Prvi put čujem za to. Ne znam, zaista ni tu gospođu, nije uposlenik Ministarstva saobraćaja i ne znam o kome se radi. Znam iz papira i da je nekada ranije bio spor sa tom gospođom ili gospođicom, ne znam šta je. Ona se najavljivala na sastanke, ali to je išlo preko sekretara mog ministarstva, i ja sam rekao da to ide preko njih jer ja nisam bio tu kada je ta situacija napravljena, bila je bivša vlada i bivši ministar, nisam htio da se uključujem u to. Rekao sam neka se time bavi Pravobranilaštvo KS i sud. Ja mislim da je to na sudu, nek nama u Ministarstvo vrate povratnu informaciju – kazao je Šteta.

Istakao je da on nije poslao poruku koja je stigla na adresu Faktora. 

- Možda neko jeste, ali ja nisam – kazao je Šteta.

Aktuelni direktor Direkcije za puteve KS Selmir Kovač jedan je od rijetkih koje vladajuća "šestorka" nije smijenila dolaskom na vlast. Šteta ističe da mu je teško govoriti o smjenama drugih direktora jer nisu u njegovoj nadležnosti, ali da se u slučaju Selmira Kovača radi o čovjeku koji radi kvalitetno.

- Mislim da se radi o jako kvalitetnom poslu i da su to rezultati u ovoj godini pokazali. Sa brojnim projektima koje je Direkcija napravila i Selmir Kovač ima podršku Ministarstva jer dobro radi svoj posao – naveo je Šteta.

Kontaktirali smo i Nedžminu Vojniković, bivšu direktoricu Direkcije za puteve KS, koja je imenovana nakon smjene Nermina Drnde.

- Upoznata sam sa svim tim slučajem, ali nisam raspoložena za davanje bilo kakvih izjava trenutno – kazala je Vojniković.

Iz Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo su, nakon razgovora sa ministrom Štetom, poslali detaljno obrazloženje o razlozima zbog kojih je imenovanje Vojniković na mjesto direktora Direkcije stavljeno van snage.

- Imajući u vidu da je Komisija za izbor naknadno utvrdila da Vojniković Nedžmina prema uvjerenjima poslodavaca koje je priložila uz prijavu na javni konkurs ukupno ima četiri godine, 11 mjeseci i 18 dana staža sa visokim stručnom spremom, da ne ispunjava uvjete za imenovanje na poziciju direktora Direkcije za puteve u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji Ministarstva, te Javnim konkursom za izbor i imenovanje direktora Direkcije za puteve, predloženo je Vladi KS da donese rješenje kojim se stavlja van snage rješenje o imenovanju Vojniković Nedžmine na poziciju direktora Direkcije za puteve, što je Vlada i učinila rješenjem od 28.  maja 2018. godine – navedeno je u dopisu Faktoru.

 

Na web stranici Direkcije za puteve KS još je na mjestu imena direktora navedeno ime bivšeg direktora Nermina Drnde, kojeg je Općinski sud u Sarajevu proglasio krivim zbog pribavljanja protivpravne imovinske koristi, namještanja tendera i drugih nezakonitih radnji tokom rukovođenja Direkcijom za puteve KS i osudio ga na kaznu zatvora u trajanju od tri godine.

 

Trakavica sa imenovanjem Nedžmine Vojniković traje dugo. Ona je ranije za Faktor komentirala ovaj slučaj, pa je reagirao i bivši ministar saobraćaja Mujo Fišo negirajući njene navode. 

VEZANI TEKSTOVI:

Vojniković: Fišo mi je nudio da se nagodimo, jer želi svog čovjeka u Direkciji za puteve KS 

Mujo Fišo: Nedžmina Vojniković nema dovoljno radnog staža, tužit ću je zbog netačnih navoda

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.