Srijeda, 14.04.2021.
h

Faktor.ba u Muzeju Alija Izetbegović: Predsjednik je sa partizanima oslobađao Gradačac, sa ljiljanima cijelu Bosnu i Hercegovinu (FOTO)

Među eksponatima je i sat koji je sin Bakir poklonio svom ocu. Sasvim običan, četvrtast, ručni sat. No, predsjedniku Izetbegoviću je očito bio drag jer nije ga skidao s ruke i nosio ga je, kako reče direktor Žiško, i na pregovorima od Pariza do Daytona. Možda je, među ostalim, i to razlog da Bakir je najčešći gost ovog muzeja.

Prvi je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine, autor Islamske deklaracije zbog koje je godine proveo u komunističkim zatvorima, najpoznatiji Mladi musliman, rahmetli Alija Izetbegović, oslobađao 1945. s partizanima Gradačac od mrskog okupatora i domaćih kvislinga!? Ovaj podatak, ispričat će nam Adnan Žiško, direktor Muzeja “Alija Izetbegović”, dobili su iz više izvora, ali pisanog dokumenta o tome, za sada, nema.

– Ovo je, navodno, sam predsjednik Izetbegović rekao ratnom načelniku Gradačca kad je bio u posjeti tom bosanskom gradiću. Sad se, evo trudimo da nađemo i pisani trag o tome! – objašnjava direktor muzeja.

Beretka sa grbom BiH

Inače, Muzej Alija Izetbegović smo posjetili u sklopu manifestacije Dani otvorenih vrata upriličenih u povodu obilježavanja 90 godina od rođenja Alije Izetbegovića. I saznali da je najčešći posjetitelj muzeja Bakir Izetbegović, sin rahmetli Alije i aktuelni član Predsjedništva BiH. Saznali smo i da niti jedan političar iz Republike Srpske, ali baš niti jedan, nije posjetio ovaj muzej smješten u dvjema kapi-kulama na Vratniku (Ploče i Širokac), koje su spojene kamenim bedemom, a izgrađene 1739. godine, nakon što je austrijski feldmaršal Eugen Savojski, vatrom spržio tadašnje Sarajevo.

– Istina, Srbijanci koji dolaze u Sarajevo posjete ovaj muzej! – tješi direktor Žiško.

Zanimljivo je i to da se među silnim priznanjima koje je prvi predsjednik Predsjedništva Republike BiH dobio, nalaze samo dva domaća: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva i, posthumno, nagrada Isa – beg Ishaković. Izgleda, stranci su dedu Aliju više cijenili. Ništa neobično za ovo podneblje.

Pa, kad smo već kod tih nagrada, priznanja, spomenimo da je ‘95., dakle nakon sukoba Armije RBiH i Hrvatskog vijeća obrane, dobio Velered kraljice Jelene, tada najprestižnije priznanje Republike Hrvatske. Direktor Žiško mnije kako u tom priznanju ima i pomalo cinizma, ali i izvinjenja zbog uloge HVO u odbrani BiH od agresije.

I kad ste već u muzeju, ne možete da ne primijetite, jer naprosto vas štipa za oko, ogrlicu, Orden nezavisnosti, koju je rahmetli predsjednik Izetbegović dobio na dar od države Katar.

– Ima u njoj dijamanata i drugog dragog kamenja. Ne, za sada muzej niko nije pokušao opljačkati zbog ove ogrlice! – raportira direktor Žiško.

Tu, u muzeju je i Godišnja nagrada Američkog centra za demokratiju iz Washingtona, Orden slobode Republike Turske, Nagrada Foruma Crans Montana, Nagrada Kralj Fejsal, Nagrada za islamsku ličnost godine, Priznanje Ivana Pape Pavla II… Pa olovka koju mu je poklonio Bill Clinton, predsjednik SAD, metalna kutija koju je dobio od Helmuta Kohla…

Među eksponatima je i sat koji je sin Bakir poklonio svom ocu. Sasvim običan, četvrtast, ručni sat. No, predsjedniku Izetbegoviću je očito bio drag jer nije ga skidao s ruke i nosio ga je, kako reče direktor Žiško, i na pregovorima od Pariza do Daytona. Možda je, među ostalim, i to razlog da je Bakir najčešći gost ovog muzeja. Ima tu i Alijin novčanik, pa njegova vizit karta iz doba kad je radio kao pravnik, nekolicina pasoša koje je koristio, zastava BiH korištena na njegovoj dženazi… Sve ovo možete pogledati u kapi-kuli Ploče.

U kuli Širokac, do koje se dolazi kroz kameni bedem, je postavka koja Izetbegovića prikazuje kao vrhovnog komandanta Armije RBiH, predsjednika u vremenu agresije 1992-1995. Ako vas baš zanima šta ima u toj kuli, izvolite posjetiti muzej. Ulaz je samo tri marke. Napisat ćemo samo to da u toj kuli možete vidjeti čuvene rore rahmetli Nusreta Šišića Dede koje su imale znatnu ulogu u odbrani Sarajeva maja 1992., pa šmajser koji je svom vrhovnom komandantu poklonio general i šejh Halil Brzina, originalna beretka sa grbom BiH koju je Izetbegović nosio.

Gledajući u tu beretku, a imajući na umu da je Alija Izetbegović navodno ‘45. bio u partizanima, autor ovog teksta se sjetio stenograma sa suđenja autoru Islamske deklaracije. Tužiteljica Edina Rešidović podsjetila je optuženika Izetbegovića da je u svojoj odbrani tvrdio da Islamska deklaracija zagovara “moderan i human poredak zasnovan na islamu”.

Zastava kao serdžada

– Kakav je to human i moderan sistem koji nigdje ne spominje nesvrstanost i samoupravljanje? – pitala ga je.

– Ne poričem vrijednost ovih principa, ali postoje i drugi principi koji su humani i moderni – odgovorio je Izetbegović.

I zaglavio, te 1983., u zatvoru. Osuđen je na 14 godina. Amnestiran je 1988. Rođen je 8. avgusta u Bosanskom Šamcu, umro je 19. oktobra u Sarajevu. Kiša je padala na dan njegove dženaze.

Nejse! Muzej ima u planu da snimi razgovore sa generalima, političarima i drugim učesnicima u odbrani tokom agresije i da od tih materijala napravi dokumentarni film. Bude li ga iko išta pitao, Šerif Grabovica, pukovnik Armije RBiH, čovjek koji je prije, za vrijeme i nakon agresije na BiH, rukovodio tajnim Titovim skloništem u Konjicu (ARK objekat) će ispričati kako je A. Izetbegović posjetio ovaj objekat i…

– Kad je došlo vrijeme namazu, poželio je da klanja!Umjesto serdžade, na pod je prostro ratnu zastavu BiH i klanjao. Nakon namaza, poklonio mi je tu zastavu. Čuvam je k'o relikviju! – reći če Grabovica.

(Asaf Bečirović/Foto: Muhidin Živojević/Faktor.ba)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh