Istakao je da je danas na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ) donijeta nova naredba kojom se starijim od 65 i mlađim od 18 godina dozvoljava kretanje, i to starijim od 65 ponedjeljkom, srijedom i petkom u trajanju od devet do 13 sati.

- Presudom Ustavnog suda BiH morali smo definisati neke od mjera koje smo usvojili, kao što je vrijeme trajanja zabrana i obrazloženje. Sve dosadašnje zabrane su do sada imale te definisane elemente i danas smo ih dodatno upotpunili - istakao je Solak.

Pojašnjavajući usvojene nove mjere, naglasio je da je dozvoljeno i kretanje mlađim osobama od 18 godina i to utorkom, četvrtkom i subotom od 14 do 20 sati. Dodao je da osobama starijim od 65 i mlađim od 18 godina koje su smještene u ustanove socijalne zaštite dozvoljeno kretanje u predviđenom terminu u krugu objekta.

Također je istakao da se ta naredba ne odnosi se na djecu s posebnim potrebama i djecu ili osobe kojima je neodložno potrebna zdravstvena pomoć.

Solak je kazao da je Štab donio novu naredbu kojom se van snage stavljaju tri naredbe koje se odnose na osobe koja se trenutno nalaze u karantinu prema rješenjima Federalnog ministra zdravstva.

VEZANI TEKST - Rijaset IZBiH: Iftari samo u krugu porodice, namaze klanjajte u svojim kućama

- Novom naredbom dosadašnja rješenja će se zamijeniti rješenjima kantonalnog sanitarnog inspektora o zdravstvenom nadzoru i ograničavanju kretanja - kazao je.

Dodao je da je naređeno Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da, u cilju sprečavanja širenja koronavirusa na području FBiH, primjenjuje Proceduru zdravstvenog nadzora svih putnika u međunarodnom prometu koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu preko graničnih prelaza na područje FBiH.

- U cilju osiguranja provođenja mjera ove naredbe obavezuju se putnici, odnosno roditelji ili staratelji djece i maloljetnih osoba, bez obzira da li se radi o stranom državljaninu ili državljaninu BiH koji ulaze u BiH, odnosno u FBiH, da se prilikom ulaska prijave nadležnom sanitarnom inspektoru ili drugoj osobi koja je ovlaštena za inspekcijski nadzor - kazao je Solak.

VEZANI TEKST - Čerkez: Mjere ukidanja policijskog sata su preuranjene, nismo to preporučili

Istakao je da je na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite van snage stavljena dosadašnja naredba o zabrani kretanja građana (policijski sat) od 20 do pet sati ujutro.

- Cijenili smo da je situacija dobra i na osnovu dosadašnjih podataka, ublažili smo mjere - istakao je Solak, ali poručio da ostale mjere ostaju obavezne.

Solak je potvrdio i da nije postojalo jedinstveno mišljenje unutar Štaba kada je u pitanju ukidanje policijskog sata.

- Svi članovi štaba su dskutovali i imali konkretno neko svoje viđenje, dosta je vremena uloženo u samu ovu naredbu i efekti su vidljivi, prije svega iz sigurnosnog aspekta i tu su prije svega kolega Korman, kao direktor Federalne uprave policije, kolega Pehar, kao direktor Zavoda za javno zdravstvo i kolega Anis, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove, imali smo definitvno različita mišljenja povodom ove mjere. Bilo je mogućnosti da se možda i pomjeri, ali cijenili smo da je situacija dobra i da se na osnovu dobrih rezultata može ublažiti i ova mjera. Općenito sve mjere koje su danas donešene o ublažavanju ćemo pratiti i analizirati njihove efekte. U bilo kom trenutku ako situacija ne bude zadovoljavajuća ćemo vratiti na one mjere koje su bile ili na još restriktivnije - kazao je Solak.