- Sve je pod kontrolom i svi granični prijelazi funkcionišu neometano. Ulazak u BiH je neometan u sve što se provodi u tim slučajevima. Šatori, hrana, piće, struja, kreveti... Sve je u redu i nema zastoja. Pokušavamo da ljudi što manje ostaju u tim trijažnim prostorima.

Dobra je koordinacija sa MUP-ovima Kantona kako bismo uspješno vršili transport sugrađana i možemo reći da je danas situacija puno bolja nego jučer - rekao je Solak komentarišući situaciju na granici BiH, gdje se na poseban način tretiraju građani BiH koji se vraćaju kući.

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite je kazao da građani BiH ne poštuju mjere koje je FŠCZ tražio, te kako postoji mogućnost uvođenja mjera koje će biti još restriktivnije.

- Ovakav način ponašanja nije dobar - sjedenje u grupama, na izletištima...Svima je nama dosta sjedenja u kući, ali moramo se ponašati u skladu s preporukama.

Bojim se da će sljedeće mjere biti znatno restriktivnije, zato molim građane da ne rade ono što su radili preko vikenda.

To nije dobro za njihovo zdravlje ni za zdravlje svih nas. Sjedenja na izletištima i šetnje - to smo vidjeli danas. Molimo građane da ovakvo ponašanje više ne praktikuju.

Policija će morati biti mnogo restriktivnija u narednom periodu ako želimo da se rješavamo problema koronavirusa. Nadam se da ćemo od ponedjeljka imati drugačije ponašanje - kazao je Solak.