open-navfaktor-logo
search
Borba protiv pandemije
Fahrettin Altun: Turska će nastaviti pomagati saveznicima, prijateljima i onima kojima je pomoć potrebna
Šef Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika Fahrettin Altun poručio je da će Republika Turska nastaviti pomagati svojim saveznicima, prijateljima i svima kojima je potrebna pomoć u borbi protiv pandemije COVID-19.
03.05.2020. u 19:49
get url
text

- Drugi avion s medicinskom pomoći stigao je u SAD u znak solidarnosti s našim NATO saveznikom. Nastavit ćemo podržavati naše saveznike, prijatelje i one kojima je pomoć potrebna širom svijeta. To nije stvar politike, već humanitarnog pristupa našeg predsjednika Erdogana i naše zemlje - naveo je Altun u poruci na Twitteru u kojoj se osvrnuo na pomoć koju Turska pruža zemljama u jeku pandemije.

On je također kazao da je pomoć u medicinskoj opremi poslala i Somaliji i da se u tom kontingentu nalaze i respiratori koji su tuski domaći proizvod i koji su prvi put poslani izvan Turske.

Ističući kako je Turska dobila brojne pozitivne reakcije na pomoć koju je posla u skoro 60 država širom svijeta, Altun je kazao da je Turska i prije pandemije bila svjetski lider po izdvajanju sredstava za humanitarnu pomoć u omjeru sa bruto nacionalnim proizvodom (BDP).

- Shodno velikodušnošću našeg naroda u našoj zemlji i dalje zbrinjavamo četiri miliona izbjeglica. U svijetu niti jedna druga zemlja ne zbrinjava toliko izbjeglica. Mi te ljude ne držimo u kampovima, već smo ih primili kao braću da žive s nama, a to je jednostavno ono što se traži od naše čovječnosti - poručio je Altun.

Naglasivši da je sve ono što je Turska učinila za svijet od početka pandemije pokazatelj da na stvari prvo gleda s aspekta humanosti, Altun je u poruci dalje naveo da turski predsjednik Erdogan svakodnevno podsjeća da se iz ovako teških izazova treba izaći humanošću.

- Turska će izaći iz ove krize, mobilizirajući nacionalne resurse za dobrobit našeg naroda, brinući se o bolesnima i slabima, pomažući drugima širom svijeta i vodeći globalne napore u pronalaženju globalnog odgovora. Ponosni smo na strpljenje, velikodušnost i otpornost našeg naroda! - poručio je Altun.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.