Petak, 29.09.2023.
FOTO: M. Živojević

Fadil Novalić i drugi došli u Sud BiH na izjašnjenje o krivici

Četvero optuženih u predmetu "Respiratori" stigli su na Sud BiH gdje je u devet sati počelo ročište na kojem će se izjasniti o krivici.

U predmetu "Respiratori" optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, njegova zamjenica Jelka Milićević, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, te vlasnik firme Srebrena malina Fikret Hodžić.

Tužilaštvo Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje. Jelka Milićević se tereti za nesavjestan rad u službi.

Predmet se odnosi na nabavku 100 kineskih respiratora u aprilu prošle godine, a koje je FUCZ nabavio posredstvom Srebrene maline. Predmet "Respiratori", podsjetimo, od samog početka je pretvoren u svojevrstan "relity show", gdje su detalji iz istrage redovno "curili" u probrane medije, dok advokati optuženih tvrde da se radi o dosta "tankom" predmetu kada su dokazi u pitanju, te da je sve montirano.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh