open-navfaktor-logo
search
Turbofolker
Fadil Fazlija u žiži interesovanja: Na romskoj svadbi za pjesmu sam dobio 100.000 eura
Zahvaljujući pjesmi "Helikopter" turbofolker Fadil Fazlija nalazi se u žiži interesovanja medija na Balkanu. On je zatrpan pozivima medija za intervju, zovu ga na televizije, radio-stanice...
18.12.2021. u 20:08
get url
text

Iako je pjesma Helikopter snimljena prije skoro šest godina, zahvaljujući TikTok trendu tek sada se pjeva širom svijeta. Na ovoj društvenoj mreži "Helikopter" broji oko milijardu pregleda i više od 1,5 milion snimljenih videa, a među njima su i videa brojnih slavnih ličnosti.

Tako su se uz "Helikopter" "zavrtjeli" Kourtney Kardashian i Travis Baker, David Guetta, Britney Spears, fudbalske zvijezde Tottenhama, Juventusa...

- Uživam u trenucima slave. Rođen sam u Bihaću, gdje sam živio zajedno sa roditeljima Đulom i Dževadom koji, nažalost, nisu više sa nama. Imam starijeg brata Afrima i sestru Aidu. Djetinjstvo smo proveli u ulici Harmani. Stari je radio u Šipadu, a majka je bila domaćica  – kaže na početku razgovora za Faktor Fadil Fazlija.

Otkriva da je, kao i mnogi dječaci, maštao da postane fudbaler.

- Najviše sam volio loptu i sa njom sam i spavao. Naravno i tada sam pokazivao ljubav prema muzici. Kao prvačić sam išao u školu pjevajući, a znao sam zbog pjevanja na nastavi dobiti i ćušku nastavnika. Mnogima će zvučati čudno, ali sam počeo kao roker i to sam i dalje u duši. Iskren da budem, brat me je natjerao da pjevam narodnjake, jer mi to nije bilo strano. Sve je krenulo krajem 80-tih godina prošlog vijeka nakon pobjede na festivalu Prvi aplauz u Bihaću. Preko noći sam postao najtraženiji pjevač u gradu na Uni. Kod nas kući došao je vlasnik restorana Biser. Uslov je bio da dolazi po mene kući prije nastupa, ali i da me vraća, jer sam imao samo 16 godina – nastavlja Fazlija.

Fazlija 1990. godine pakuje kofere i seli se u Austriju, a potom u Švicarsku. Život ga je nakon nekoliko godina ponovo vratio u Austriju.

- U Linzu sam se skrasio i tamo imam dva restorana. Jedan radi ljeti, a drugi u zimskom periodu. Ponekad i tamo zapjevam sa mojim fudbalerima rekreativcima. Sviramo za našu dušu. Kroz karijeru sam se svega nagledao. Razbijenih glava, noseva... Naravno, bilo je i dosta lijepih stvari. Ma kafana je najbolja škola i od nje nema jače. Posebna priča su romske svadbe. Oni su džekovi i ne žale kada se slavi. Ne gledaju koliko će dati. Tako sam na jednoj pjesmi uzeo 100.000 eura, a naravno podijelio sam ih sa kolegama u orkestru. Život me svemu naučio. Najbitnije da me služi zdravlje. Odavno sam postao i dedo – kaže Fazlija koji ima sina Armana i kćerku Alajdu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.