open-navfaktor-logo
search
Objavio Zuckerberg
Facebook i Instagram produžili blokadu Trumpovih profila na neodređeno vrijeme
Facebook i Instagram na neodređeno vrijeme produžili su blokiranje računa odlazećeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa dok ne bude završena tranzicija vlasti, rekao je Mark Zuckerberg u četvrtak, javlja Anadolu Agency (AA).
07.01.2021. u 17:57
get url
text

- Šokantna dešavanja u posljednja 24 sata jasno pokazuju da predsjednik Donald Trump namjerava koristiti svoje preostalo vrijeme u uredu za potkopavanje mirne i zakonite tranzicije vlasti nasljedniku Joeu Bidenu. Njegova odluka da koristi ovu platformu za odobravanje, umjesto za osuđivanje ponašanja njegovih pristalica u zgradi Kapitola, s razlogom je uznemirila ljude u SAD-u i širom svijeta - napisao je Zuckerberg u objavi na Facebooku.

Navodeći kako je kompanija uklonila Trumpove izjave u srijedu bojeći se da "bi mogle izazvati dodatno nasilje", Zuckerberg je kazao, nakon potvrde izbornih rezultata od strane Kongresa, da prioritet za zemlju treba biti osigurati da narednih 13 dana i dani poslije inauguracije proteknu mirno.

- Vjerujemo da je jednostavno prevelik rizik dopustiti predsjedniku da koristi naše usluge u ovom periodu. Zbog toga, produžavamo blokadu koju smo stavili na njegove profile na Facebooku i Instagramu na neodređeno vrijeme i na najmanje dvije sedmice dok ne bude završena mirna tranzicija vlasti - napisao je Zuckerberg.

Trumpove pristalice protestirajući protiv potvrđivanja Bidenove pobjede na predsjedničkim izborima, u srijedu su se sukobili s policijom, upali u zgradu Kapitola i došli do sprata Senata. Trump i njegovi politički saveznici nekoliko mjeseci tvrde da su izbori namješteni i da nisu ništa više nego prevara.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.