open-navfaktor-logo
search
Završena pravna borba
Fabrika Unis-Feros u Potočarima konačno u posjedu Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica
Fabrika Unis-Feros u Potočarima konačno je u posjedu Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, saopćilo je Muftijstvo tuzlansko.
13.04.2022. u 15:15
get url
text

Naime, završena je i pravna borba za ovu nekretninu koju je Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kupila 2018. godine u Srebrenici.

Muftiji tuzlanskom Vahidu ef. Fazloviću jučer u Srebrenici uručene su odluke Ustavnog sudu Bosne i Hercegovine i Okružnog suda u Bijeljini u vezi s fabrikom "Unis-Feros" AD Srebrenica. 

- Podsjećamo da je Medžlis Islamske zajednice Srebrenica, uz pomoć Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstva tuzlanskog, na natječaju koji je vodio Osnovni sud u Srebrenici 2018. godine, kupio nekretnine fabrike 'Unis-Feros' AD Srebrenica. Sve finansijske obaveze Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica prema Osnovnom sudu u Srebrenici, u vezi s kupovinom ove nekretnine koja je koštala 687.800,00 KM, izmirene su 5. decembra 2018. godine. Dio uplaćenih sredstava osigurao je Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a dio Muftijstvo tuzlansko uz pomoć 55 privrednika, vakifa iz Bosne i Hercegovine - navedeno je u saopćenju Muftijstva tuzlanskog.

Nakon što je završena procedura upisa nekretnine u vlasništvo Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica, Okružni sud u Bijeljini je ukinuo rješenje Osnovnog suda u Srebrenici i predmet vratio na ponovni postupak.

Odmah je uložena apelacija Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine radi kršenja prava na imovinu.

U februaru 2022., Ustavni sud Bosne i Hercegovine donosi odluku da se apelacija usvaja, utvrđuje povredu prava na imovinu, ukida odluka Okružnog suda u Bijeljini i nalaže donošenje nove odluke.

Okružni sud u Bijeljini postupio je po nalogu Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i potvrdio da je kupljena imovina vlasništvo i posjed Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica.

- Ova nekretnina nalazi se neposredno uz Memorijalni centar i šehidsko mezarje u Potočarima i zbog toga ima veliki značaj za sve muslimane. Naši vakifi su jasno iskazali svoje veliko dobročinstvo ovdje u Podrinju, u Potočarima, a njihovu plemenitu namjeru pratila je odlučnost Islamske zajednice na čelu s reisu-l-ulemom Husein-ef. Kavazovićem. Završetak ovog, za nas iznimno teškog procesa dolazi u vrijeme kada se brojni Bošnjaci bore za očuvanje svoje zemlje u Podrinju, koja im se bespravno oduzima. Neka ovo svima nama bude veliki podstrek da ne odustajemo na putu koji će nas, uz Božiju pomoć, voditi izgradnji pravednijeg društva - poručio je ovim povodom muftija tuzlanski Vahid ef. Fazlović.

Muftijstvo tuzlansko i Medžlis Islamske zajednice Srebrenica zahvalili su Vakufskoj direkciji Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za brigu o ovom vakufu, Advokatskom društvu "Adil Lozo i drugi", koje je vodilo ovaj postupak te svima koji su tokom cijelog perioda kupovine ove nekretnine pružali podršku Islamskoj zajednici.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.