open-navfaktor-logo
search
Objavili zaključke
Evropsko vijeće: Spremni smo dati kandidatski status BiH, ali tek nakon reformi
Evropsko vijeće je spremno dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini nakon što se sprovede značajan broj reformi, navedeno je u zaključcima Evropskog vijeća, koji se odnose na Zapadni Balkan.
23.06.2022. u 22:29
get url
text

VEZANI TEKST - Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članice EU

- Evropsko vijeće pozdravlja politički dogovor koji su čelnici Bosne i Hercegovine postigli 12. ljuna 2022. u Briselu, a koji je neophodan za stabilnost i puno funkcioniranje zemlje i kako bi se odgovorilo na težnje ljudi. Poziva sve političke čelnike u Bosni i Hercegovini da brzo provedu obveze navedene u sporazumu i hitno finaliziraju ustavnu i izbornu reformu, što će zemlji omogućiti da odlučno napreduje na svom evropskom putu, u skladu s mišljenjem Komisije.

Evropsko vijeće spremno je dati status zemlje kandidata Bosni i Hercegovini i u tu svrhu poziva Komisiju da bez odlaganja izvijesti Vijeće o provedbi 14 ključnih prioriteta navedenih u njegovom mišljenju s posebnom pažnjom na one koje predstavljaju značajan skup reformi kako bi se Evropsko vijeće vratilo i odlučilo o tom pitanju - navodi se u zaključku, u dijelu koji se odnosi na BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.