open-navfaktor-logo
search
Brisel
Evropsko vijeće naglasilo važnost očuvanja otvorenih kanala komunikacije između EU-a i Turske
Rukovodstvo Evropske unije proširit će listu sankcija Turskoj, a kao razlog za to su navedene njene aktivnosti na istočnom Mediteranu.
11.12.2020. u 09:12
get url
text

U Briselu je u toku dvodnevni samit lidera Evropske unije, a kasno sinoć, nakon višesatne rasprave, usvojena je odluka o pitanju odnosa sa Turskom.

U javnosti objavljenom dijelu te odluke se navodi kako je Turska nastavila jednostrane poteze i provokacije, da je intenzivirana retorika protiv EU, da je u luku u Antaliji vraćen istraživački brod "Oruc Reis" te da će EU nastaviti insistirati na smanjenju tenzija kako bi se omogućio nastavak tehničkih pregovora između Turske i Grčke.

U odluci se naglašava da postoji strateški interes da se odnosi između EU-a i Turske razvijaju na temeljima obostranih interesa i saradnje.

- Pozitivne teme će i dalje biti na stolu u slučaju da Turska pokaže da je spremna na stvarno partnerstvo sa EU i njenim članicama i da je spremna da dijalogom i u pravnim okvirima prevazilazi nesuglasice i razlike. Te pozitivne teme će uključivati oblasti ekonomije, trgovine, komunikacije naroda, dijaloga na visokom nivou i migracije. Evropsko vijeće naglašava važnost očuvanja otvorenih kanala komunikacije između EU-a i Turske - navodi se u odluci.

Iz EU-a su poručili da su spremni nastaviti finansijski i administrativno podržavati Tursku u zbrinjavanju sirijskih izbjeglica. U odluci se dalje navodi kako se Evropsko vijeće poziva da proširi listu sankcija koju je Turskoj uvelo prošle godine zbog energetskih istraživanja za koja EU tvrdi da Turska nema ingerencije.

EU je osudio i otvaranje mediteranskog grada Marasa na Kipru i traži poštivanje rezolucija UN-a i na bazi njih rješava kiparsko pitanje. Također čelnici EU-a su najavili da će odnosi sa Turskom i dešavanja u regiji biti pomno praćeni do marta naredne godine za kada je najavljen novi samit lidera tog evropskog bloka.

Evropska komisija će nastaviti podržavati ideju održavanja multilateralne konferencije o istočnom Mediteranu i zagovarat će koordinirano djelovanje sa SAD-om kada je pitanju situacija u tom dijelu Mediterana.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.