open-navfaktor-logo
search
Sve spremno za početak
Evropsko prvenstvo u taekwondou: U Sarajevo stižu takmičari iz 55 zemalja
Taekwondo savez Bosne i Hercegovine održao je konferenciju za medije povodom početka Evropskog prvenstva za juniore, E1 i G1 turnira koji se boduju za Olimpijske Igre.
10.11.2021. u 16:12
get url
text

Prisutnima se obratio predsjednik organizacionog odbora takmičenja i član predsjedništva Taekwondo saveza BiH Samir Šarić koji je kazao:

- Taekwondo savez BiH je dobio organizaciju Evropskog prvenstva za juniore, E1 i G1 koji se boduju za Olimpijske Igre. Mi smo zaista uradili dobru pripremu organizacije turnira, moram reći da nas je iznenadio broj učesnika i broj gostiju, ali s obzirom da smo imali sličnu organizaciju prošle godine kada je bila teža situacija po pitanju COVID-a, i da smo je sve uradili bez ikakve greške mogu slobodno reći da je i ove godine sve predviđeno do najsitnijeg detalja kako bi događaji protekli u najboljem redu.

U našu državu stiže 1500 gostiju iz 55 zemalja od čega je 1000 samih takmičara. Među gostima je i predsjednik Taekwondo Federacije Bosne i Hercegovine Kenneth Schunken koji je ovom prilikom istakao:

- Hvala Bosni i Hercegovini za organizaciju ovih takmičenja i moram istaći da smo veoma sretni da se sve ovo dešava u Sarajevu. Ovo je treći put da sam u vašoj državi i uvijek je veliko zadovoljstvo doći u ovaj grad zbog gostoprimstva vaših ljudi. Ovaj događaj je važan u našem kalendaru obzirom da je rangiran kao E4 turnir, što znači da takmičari mogu sakupljati bodove za evropske rank liste. Očekivanja su velika, znamo da Taekwondo savez BiH ima iskustva u organizaciji ovakvih događaja pa smo i ljestvicu postavili veoma visoko i očekujemo sjajno takmičenje.

Ali Sagarkaya iz Turske je i ove godine glavni delegat na takmičenju. Ovom prilikom istakao je sljedeće:

- Sjajno je da smo ponovo tu nakon jedne godine. Taekwondo savez BiH radi sjajan posao, svaki događaj vidimo neku razliku, a to se reflektuje i na uspjehe Taekwondo takmičara iz BiH na evropskom i svjetskom nivou. Prošle godine smo imali veoma uspješan turnir, ove godine organizatori imaju još više iskustva, sve ide odlično, gostoprimstvo je sjajno, osjećamo se kao kod kuće.

Generalni sekretar Taekwondo saveza BiH Vedran Ćubela istakao je kako će Bosna i Hercegovina na Evropskom prvenstvu za juniore imati 16 učesnika koji su zadovoljili zadacima trenera juniorske reprezentacije.

- Imamo puno mladih nada od kojih očekujemo u narednom periodu da se razvijaju i da donose medalje za Bosnu i Hercegovinu. U proteklom periodu vidjeli smo da Taekwondo savez BiH ima prosperitet i rezultati koji smo ostvarili u proteklom periodu sami za sebe govore. Imali smo medalje na seniorskom prvenstvu, sjajan rezultat na Olimpijskim Igrama, i rezultat na prethodnom prvenstvu za kadete od kojih će mnogi nastupati na ovogodišnjem prvenstvu - istakao je Ćubela.

Prvoplasirana na WTE rang listi je mlada Ada Avdagić, jedna od najvećih taekwondo nada u Bosni i Hercegovini.

- Želim se zahvaliti Taekwondo savezu BiH i Olimpijskom komitetu Bosne i Hercegovine. Jako sam uzbuđena pred početak Evropskog prvenstva, jedva čekam da počne. Uvijek ću dati sve od sebe da svoju državu Bosnu i Hercegovinu predstavim na najbolji mogući način, a vjerujem da će i moje kolege iz reprezentacije isto učiniti - kazala je na kraju Ada Avdagić.

Podsjećamo, Na Evropskom prvenstvu za juniore, G1 i E1 Open Bosnia and Herzegovina u organizaciji Taekwondo saveza BiH očekuje se preko 1000 takmičara iz 55 zemalja. Nakon što su zvanično zatvorene ova tri događaja u našu državu stiže 1500 učesnika, od čega je samih takmičara preko 1000. Ova tri turnira bit će održana u u Sarajevu od 12. do 17. novembra u dvorani Hotela Hills.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.