open-navfaktor-logo
search
34. sjednica Vijeća
Evropski Zeleni usvojili rezoluciju: Podrška izgradnji BiH kao multietničke i građanske države
Evropski Zeleni su na 34. sjednici Vijeća ove stranke usvojili je rezoluciju u kojoj se, između ostalog, navodi kako Evopska unija stoji iza Dejtonskog sporazuma i da će potpuno podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države.
04.12.2021. u 20:56
get url
text

U rezoluciji se navodi kako se EU snažno protivi bilo kakvoj promjeni granica, te podržava dalju izgradnju BiH.

- EU se snažno protivi bilo kakvim promjenama granica, posebno na osnovu etničkih podjela. Snažno se zalažemo za nastavak dijaloga Beograda i Prištine i za implementaciju obostrano dogovorenih koraka. EU stoji iza Dejtonskog sporazuma i u potpunosti će podržati dalju izgradnju Bosne i Hercegovine kao multietničke, multireligijske i građanske države - navodi se.

Iz stranke Zelenih navode da je potrebno apelovati na sve političke aktere u BiH, sa ciljem doprinosa poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH.

- Trebalo bi apelirati na sve aktere u zemlji, a posebno na političko rukovodstvo Republike Srpske da doprinese potpunom poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta zemlje. Dayton je uspostavio posebnu odgovornost za Međunarodnu zajednicu, a posebno EU prema Bosni i Hercegovini - dodaje se.

U rezoluciji je također navedeno kako bi EU trebala uvesti čvrste sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH.

- EU stoga treba uvesti čvrste sankcije srpskom članu tročlanog Predsjedništva i drugima odgovornim za trenutnu političku krizu. Priznajemo utjecaj koji srbijanska vlada ima u regionu i čekamo kako bi vidjeli da se to ne koristi za raspirivanje sukoba već za smanjivanje tenzija i daljnji rad na pomirenju između svih šest zemalja Zapadnog Balkana - ističe se, između ostalog, u rezoluciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.