open-navfaktor-logo
search
Odluke
Evropski sud za ljudska prava odbacio zahtjeve vođe FETO-a Gulena protiv Turske
Evropski sud za ljudska prava (ECHR) odbio je šest zahtjeva koji se odnose na navodna kršenja prava lidera terorističke organizacije FETO-a Fetullaha Gulena.
09.10.2020. u 11:10
get url
text

Radi se o žalbama u kojima se navodi da je Gulen diskriminisan nakon što su sudovi ocijenili neosnovanim optužbe u vezi sa pisanjem o njemu 2015. godine te da Ustavni sud nije pružio potrebno obrazloženje po njegovim pojedinačnim prijavama o istom pitanju.

Čelnik terorista Gulen, preko svog advokata, obratio se Evropskom sudu za ljudska prava, tvrdeći da je povrijeđeno njegovo pravo na pravedno suđenje nakon što je sud u Turskoj odbacio neosnovanim njegov zahtjev u vezi sa tekstovima u nekim novinama o njemu i toj organizaciji 2015. godine.

Također, Gulen je tvrdio da je povrijeđeno njegovo pravo na pravedno suđenje zato što Ustavni sud Turske nije iznio potrebna obrazloženja o neosnovanosti zahtjeva čime je, kako je naveo, diskriminisan.

ECHR je žalbu koja se odnosi na navode da je njegovo pravo na pravedno suđenje povrijeđeno odbijanjem žalbe na sudovima razmatrao u okviru prava na zaštitu privatnog života.

Također, ECHR je razmotrio i odluke Ustavnog suda Turske te zaključio da Gulen nije podnio tužbu za naknadu štete niti krivičnu prijavu u vezi sa pomenutim tekstovima o njemu.

"Naknada i krivični zakon Turske pružaju dovoljnu zaštitu"

ECHR je utvrdio da pravilo odštete i krivični zakon Turske pružaju dovoljne garancije za zaštitu ličnih prava podnositelja žalbe, ali da podnositelj nije iskoristio sve pravne lijekove u vezi s tekstovima koji sadrže ozbiljne tvrdnje protiv njega, te je ovaj dio žalbe smatrao neprihvatljivim zbog neiscrpljivanja domaćih pravnih sredstva.

U odluci ECHR-a se navodi da odluka Ustavnog suda u pojedinačnim prijavama također nije neosnovana te je odbacio dio žalbe po ovom pitanju.

ECHR je također utvrdio da je i tvrdnja da sudovi u Turskoj nisu bili nepristrasni i nezavisni prema njemu očito neutemeljena, a žalba Gulena da je bio diskriminiran u postupcima koji su predmet prijave te da mu nije pružen učinkovit pravni lijek, također je ocijenjena neprihvatljivom budući da nisu iscrpljena sva raspoloživa domaća pravna sredstva.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.