Nacional je saznao da je revizorima Evropske komisije sumnjivo zbog čega pri nabavci medicinske opreme iz Kine u martu 2020., za šta je iz fondova EU-a plaćeno 50 miliona eura, nije bilo dokumentacije o istraživanju tržišta, no sve bi moglo imati dublju političku pozadinu.

Nacional je od izvora bliskih Vladi i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja dobio informaciju da revizori Evropske komisije provjeravaju kako je i u kojim okolnostima Vlada Andreja Plenkovića u martu 2020. godine bez javnog konkursa nabavila oko 20 tona medicinske opreme iz Kine nužno potrebne za borbu protiv virusa COVID-19, a za šta je iz evropskih fondova plaćeno 380 miliona kuna, odnosno oko 50 miliona eura.

Osim evropskih revizora tom se nabavkom, prema informacijama Nacionala, bavi i OLAF, upravo zato što su u pitanju evropska sredstva.

Prema tvrdnjama izvora upućenih u detalje ove istrage, evropski revizori provjeravaju je li se prije nabavke iz Kine provjerilo postoje li na tržištu drugi dobavljači koji tu robu mogu isporučiti.

Ta je nabavka išla preko tadašnjeg Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta kojem je na čelu tada bio ministar Darko Horvat, no sve je dogovoreno na najvišoj državnoj razini između premijera Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga, piše Nacional.