Pokrenut projekat

Evropski parlament ustaje protiv islamofobije

Objavljeno: 26.09.2018. u 16:56

Iniciranju projekta, koji finansira Evropska komisija (EC), prisustvovali su brojni stručnjaci i univerzitetski profesori koji se bave pitanjem islamofobije i rasizma  

Evropski parlament

U Evropskom parlamentu (EP) u srijedu je pokrenut projekat koji ima za cilj borbu protiv islamofobije, javlja Anadolu Agency (AA).

Iniciranju projekta, koji finansira Evropska komisija (EC), prisustvovali su brojni stručnjaci i univerzitetski profesori koji se bave pitanjem islamofobije i rasizma.

Okupljeni su pozvali države članice Evropske unije (EU) i donosioce političkih odluka da igraju aktivniju ulogu u borbi protiv islamofobije i jačaju zakonske procedure po tom pitanju.

Projekat pod nazivom "Borba protiv islamofobije" trajat će ukupno dvije godine.

Projekat će analizirati dominantne anti-muslimanske narative u osam zemalja članica EU, Francuskoj, Njemačkoj, Belgiji, Češkoj, Mađarskoj, Portugalu, Grčkoj i Velikoj Britaniji.

Pomenuti projekat će, između ostalog, istraživati i na koji način se muslimani predstavljaju kao "prijetnja", te kako se izgrađuju "inkluzivne države".

Izvor:   Anadolija

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije