open-navfaktor-logo
search
Strateška zona
Evropski parlament upozorio: Ako se ne ubrzamo, Zapadni Balkan ćemo prepustiti Rusiji i Kini
Evropski parlament danas je raspravljao o Zapadnom Balkanu. Zastupnici su upozorili da će zemlje Zapadnog Balkana, ako uskoru ne uđu u Evropsku uniju, biti pod utjecajem Rusije, Kine i arapskih zemalja, što nije u interesu EU, rečeno je.
19.10.2022. u 17:02
get url
text

- Moramo imati usklađivanje. Srbija može napredovati u pregovorima samo ako se sankcije prema Rusiji provedu. BiH, za nju imamo preporuku, ali smo oprezni. Što se tiče S. Makedonije, mora nadoknaditi odeđenja kašnjenja i podržati Kosovo u nastojanjima - kazao je SND-ov zastupnik Tonino Picula. 

Mađarska zastupnica, Katalina Čeh, upozorila je da je krajnje vrijeme da se ovo pitanje oko pristupa zemalja Zapadnog Balkana u EU riješi.

- Komisija mora pokazati vjerodostojnost procesa i reći zašto je to važno. To je strateška zona i politički bitna kao i Rusiji. Oni će iskoristiti geopolitičke mogućnosti i to je za nas ritik. Nisu vjerodostojni partneri, tu ima isto tako mnogo korupcije. Želimo im pokazati da smo mi jedini vjerodostojan partner i da ojačamo okvir vladavine prava i demokracije. Bez lažnih obećanja i odgoda, to je strateški interes. Krenimo na djela - poručila je.

Slično razmišlja i predstavnik Zelenih u parlamentu Thomas Waitz.

VEZANI TEKST - Kandidatski status za BiH: Šta stoji u izvještaju o napretku na putu prema EU

- Zapadni Balkan je dio Evrope. Moraju biti dio Evrope. Izuzetno je važno da se bore protiv korupcije i tu im moramo pomoći. Ne dobijaju dovoljno pomoći kada pitate narod. Gubi se povjerenje građana Kosova pa i BiH u EU. Ako ne idemo u tom smjeru izgubićemo povjerenje kao u S. Makedoniji jer smo usporili procese. Prepustićemo tu regiju Rusiji, Kini i arapskim zemljama, a to ne želimo - rekao je.

Podsjetimo, Evropski komesar za proširenje, Oliver Varhelyi je objelodanio paket proširenja zajedno sa individualnim godišnjim izvještajima za svaku državu Zapadnog Balkana pojedinačno. Iako izvještaj nije pozitivan, BiH je dobila uslovni kandidatski status, piše N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.