open-navfaktor-logo
search
Ugrožen mir u BiH
Evropski parlament u utorak raspravlja o uvođenju sankcija Miloradu Dodiku
Zastupnici Evropskog parlamenta će u utorak razgovarati o situaciji u Bosni i Hercegovini, "gdje rastuća secesionistička retorika i djelovanje ugrožavaju stabilnost zemlje", navodi se u saopćenju Evropskog parlamenta.
04.03.2022. u 15:33
get url
text

- Politička situacija u Bosni i Hercegovini je sve više napeta, uz porast nacionalizma i separatizma koji i dalje ugrožavaju mir, stabilnost i integritet zemlje, uključujući funkcionisanje državnih institucija - stoji u saopćenju, prenosi N1.

Navodi se da su u januaru Sjedinjene Američke Države uvele sankcije članu Predsjedništva BiH, Miloradu Dodiku, te ga optužile za korupciju i prijetnju stabilnosti zemlje.

- U izvještaju o provedbi Zajedničke vanjske i sigurnosne politike, usvojenom 17. februara 2022., zastupnici Evropskog parlamenta pozvali su EU da također uvedu ciljane sankcije Dodiku i njegovim saveznicima zbog njegovih koruptivnih aktivnosti, kontinuirane destabilizacije zemlje i podrivanja i suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine. Trenutno nisu na snazi nikakve sankcije EU - navodi se.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.