open-navfaktor-logo
search
Sjednica ubrzo
Evropski parlament o sigurnosnoj politici: Predloženo da bude pozdravljen status kandidata za BiH
Zastupnici Evropskog parlamenta okupit će se sljedeće sedmice u Strasbourgu na prvoj plenarnoj sjednici 2023. godine na kojoj će se, među ostalim, održati rasprava i glasanje o godišnjem izvještaju o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici (ZVSP).
12.01.2023. u 20:22
get url
text

Izvještaj je pripremio predsjednik Odbora za vanjske poslove David McAllister, a u njemu zastupnici uzimaju u obzir geopolitički položaj EU i predlažu mjere za osnaživanje njegove sigurnosti.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove Željana Zovko istakla je da je izvještaj usredotočen i na zbivanja na zapadnom Balkanu, saopćeno je iz njenog ureda.

Što se tiče BiH, Klub zastupnika EPP-a predložit će amandman kojim se pozdravlja odluka Vijeća EU da BiH dodijeli status kandidata.

U amandmanima zastupnice Zovko, izvještaj poziva i na provedbu izbornih reformi u skladu s odlukama domaćih i međunarodnih sudova kako bi se osigurala načela jednakosti i nediskriminacije za sve građane i konstitutivne narode, a što je sadržano i u Ustavu BiH, navodi se u saopćenju.

- U ovim izazovnim vremenima moramo procijeniti evropske obrambene sposobnosti. U izvještaju sam naglasila da bi obrambene sposobnosti EU trebale biti kompatibilne i komplementarne s NATO-om, koji je i dalje najznačajniji garant sigurnosti u Evropi - naglasila je Zovko.

Dodala je da je to, također, i jedna od poruka nedavne zajedničke deklaracije o saradnji EU i NATO-a.

O godišnjem izvještaju ZVSP-a raspravljat će se u utorak, a glasanje će se održati u srijedu u Evropskom parlamentu u Strasbourgu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.