open-navfaktor-logo
search
Football Leaks
Evropski fudbalski velikani "sahranjuju" Ligu prvaka?
Superligu bi činilo 11 osnivača i pet "gostiju", a osnivači bi bili zaštićeni od ispadanja i imali bi zajamčena mjesta u ligi u narednih 20 godina
03.11.2018. u 13:38
get url
text
Pehar Lige prvaka

Prema pisanju njemačkog lista "Der Spiegel", 11 evropskih klubova pripremilo je plan prema kojem bi "ugasili" UEFA-inu Ligu prvaka i zamijenili je evropskom Superligom.

O ovome je i ranije bilo govora, uz priču da bi se najpoznatiji klubovi Starog kontinenta mogli odvojiti i formirati vlastito takmičenje.

Upravo ovakve priče su navodno dovodile do toga da je UEFA pravila ustupke bogatim klubovima i daje im veći finansijski kolač u Ligi prvaka kako bi ih zadržala u takmičenju.

Ipak, prema tekstu Der Spiegela, koji se temelji na dokumentima dobivenima od Football Leaksa (internetska stranica nogometnih "zviždača"), nova liga bila bi neovisna od UEFA-e, a brojala bi 16 timova.

Takmičenje bi bilo koncipirano razigravanjem po grupama nakon kojeg bi uslijedila i nokaut rundama. Takmičenje bi navodno moglo početi već 2021. godine.

Ligu bi činilo 11 osnivača i pet "gostiju", a osnivači bi bili zaštićeni od ispadanja i imali bi zajamčena mjesta u ligi u narednih 20 godina.

Ako je vjerovati Der Spiegelu, 11 osnivača bi bili Real Madrid, Barcelona, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Chelsea, Arsenal, Juventus, Milan, Bayern i PSG, dok bi pet gostiju bili Atletico Madrid, Borussia Dortmund, Marseille, Inter i Roma.

Također, navodi se mogućnost osnivanja druge lige gdje bi ovih pet gostiju iz Superlige razigravalo s vodećim ekipama tog drugog takmičenja kako bi zadržali status u elitnom rangu.

Prema tom dokumentu koji je došao u posjed Der Spiegela, to bi omogućilo novoosnovanom takmičenju da izbjegne kršenje evropskih zakona jer takmičenje ne bi bilo u potpunosti zatvoreno.

Football Leaks tvrdi da bi se ovoga mjeseca tih 16 klubova trebalo obvezati na sudjelovanje u novom natjecanju, ali točan datum kad će se to dogoditi - nije naveden.

Nije jasno bi li Superliga jednostavno zamijenila Ligu prvaka ili bi se njeni članovi povukli i iz domaćih takmičenja i tako zadali težak udarac nacionalnim savezima, ali i UEFA-i i njenom elitnom klupskom takmičenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.