open-navfaktor-logo
search
Na pomolu rješenje
Evropska unija ima Zeleni plan za Zapadni Balkan i za BiH grant sredstva
Danas su parlamentarci razgovarali i sa ministrom energetike i zaštite okoliša Tomislavom Ćorićem o nacrtu projekta "Zelenog plana za Zapadni Balkan" te da očekuju da će Hrvatska pomoći BiH u rješavanju problema zagađenja, a usvajanjem plana BiH bi dobila grant sredstava
21.01.2020. u 22:32
get url
text

Nakon skoro mjesec dana opasnog zagađenja, u Bosni i Hercegovini, jučer i danas, nešto se lakše diše. Meteorolozi upozoravaju - to je samo privremeno. Vlada Kantona Sarajevo spustila je epizodu "Upozorenja", a na snazi je sada "Pripravnost".

I Evropska unija, prema nekim najavama, ima "Zeleni plan za Zapadni Balkan" koji je još uvijek u formi Nacrta. Na izradi "Zelenog plana za Zapadni Balkan" radiće radna tijela Evropske komisije, stručni timovi i nezavisni eksperti.

Poslije epizoda uzbune i velike zagađenost zraka, danas mnogo vedrije i manje zagađenije. Ipak od večeras ponovo će koncentracija zagađujućih materija biti u porastu, ali najgore je iza nas, ističe meteorolog amater Nedim Sladić.

- Sutra se očekuje da će koncentracija daljnje porasti, a u četvrtak manji pad, i onda u petak još malo porasta. A u subotu vidljiva je nova promjena vremena koja će doći najprije na zapad i jugozapad i uzrokovati promjenu vremena i biće tu manjih količina padavina. I u nedjelju u centralnim i sjeveroistočnim područjima gdje je općenito najgore zadnjih dana - kaže Sladić.

Zagađenost zraka problem je koji muči i Evropsku uniju. Upravo je novoformirana Evropska komisija Urusle von der Leyen objavila početkom decembra prošle godine "Evropski zeleni dogovor" kao prvi i najvažniji dokument iz kojeg bi trebao proizaći "Zeleni plan za Zapadni Balkan". Sve to podrazumijeva revolucionarne klimatske promjene.

- Ovim projektom su obuhvaćene doslovno sve oblasti od energetike, svih vrsta transporta, poljoprivredne industrije, zagrijavanja privatnih i javnih objekata preko očuvanja, preko biološke raznoblikosti, korištenja sekundarnih sirovina, upravljanja kućnim i industrijskim otpadom pa do recimo promjena u obrazovnom sistemu - ističe Zekerijah Smajić, ekspert za evropsku politiku i proširenje EU.

Sistem Evropske unije sa "Zelenim planom" ne može funkcionisati bez uključenja Zapadnog Balkana u procese, mišljenja je slovenska europarlamentarka Irena Joveva. Dodaje da su danas parlamentarci razgovarali i sa ministrom energetike i zaštite okoliša Tomislavom Ćorićem o nacrtu projekta "Zelenog plana za Zapadni Balkan" te da očekuju da će Hrvatska pomoći BiH u rješavanju problema zagađenja. Usvajanjem plana BiH dobila bi grant sredstava.

- Investicije mogu biti predmet dogovora za Zapadni Balkan, jer su više nego potrebne da ne bi socijalno osiromašili ionako osiromašene zemlje kao što su na Zapadnom Balkanu. Ja mislim da bi tu trebala EU više pričati o tome, a ne samo pričati nego i uraditi nešto - mišljenja je Joveva.

EU planira da bi Evropa najdalje do 2050. godine bila s približno nultim vještačkim zagađenjem životne sredine. Koliko je to izvodivo zavisiće od svih zemalja na kontinentu. Dokument predviđa i prelazak na ekološki prihvatljive sisteme u svim oblastima, na posljedice nemara prema životnoj sredini i zbog zagađenja u budućnosti će se odraziti na temperaturne poremećaje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.