open-navfaktor-logo
search
COVID-19
Evropska unija bolnicama u BiH donirala opremu vrijednu sedam miliona eura
Visokokvalitetna i neophodna medicinska oprema koju je Evropska unija donirala Bosni i Hercegovini svakodnevno se isporučuje bolnicama širom zemlje.
07.08.2020. u 19:48
get url
text
get url
text

Oprema nabavljena u skladu s procedurama nabavke Evropske unije uključuje respiratore, ultrazvučne i rendgen aparate, te značajne količine zaštitne medicinske opreme neophodne medicinskom osoblju koje se svakodnevno suočava sa novim izazovima.

- Respiratori su potrebni ne samo za liječenje pacijenata koji su oboljeli od najtežeg oblika Covid-19 već i kod liječenja disajnih slabosti. Takvim pacijentima respirator spašava život, tako da je ova donacija od velikog značaja za rad naše službe i svakako doprinosi unapređenju zdravstvene zaštite koju pružamo pacijentima - ističe Draženka Tešić iz bolnice “Sveti Vračevi” u Bijeljini. Predstavnici bolnice dodaju da su i do sada imali odličnu saradnju sa Evropskom unijom u Bosni i Hercegovini, a dva nova respiratora značajno unapređuju nivo zdravstvene zaštite najveće zdravstvene ustanove u Semberiji.

Evropska unija je u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv COVID-19 donirala nabavku neophodne medicinske opreme bolnicama širom BiH u sveukupnoj vrijednosti od sedam miliona eura. Prvi respiratori, rendgen aparati te ostala medicinska i zaštitna oprema uručena je bolnicama u BiH već krajem marta, u samom jeku epidemije.

Prijedorskoj bolnici "Dr Mladen Stojanović" dostavljena su tri aparata, od kojih će, prema riječima načelnika Službe za anesteziju, najviše koristi imati upravo pacijenti kojima je neophodna mehanička ventilacija u liječenju vrlo ozbiljnih stanja.

- Prvo nam je isporučen anesteziološki aparat koji je značajan po tome da se može koristiti i kao respirator u slučaju potrebe. Ovaj aparat nam je značajan i po tome što je postojeća oprema već deset godina stara. U drugoj isporuci su nam dostavljena dva respiratora, njihov značaj je u tome što se mogu koristiti za neinvazivnu ventilaciju pacijenata. Jako smo zahvalni EU na donaciji medicinske opreme i nadamo se da će se saradnja nastaviti i dalje - rekao je dr. Radenko Jungić.

Medicinska oprema je dosad isporučena kliničkim centrima u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli kao i bolnicama širom Bosne i Hercegovine, uključujući Zvornik, Doboj, Konjic, Livno, Nevesinje, Bihać, Sanski Most, Gradišku, Zenicu, Tešanj i druge gradove, čime je značajno unaprijeđen kapacitet i spremnost medicinskog osoblja za svakodnevni rad u veoma teškim i nepredvidivim uvjetima. Evropska unija kroz ovaj projekat osigurava instaliranje opreme i obuku medicinskog  osoblja za rad na doniranim aparatima.

Načelnik Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar dr. Zoran Karlović kaže da je svaka donirana oprema vrlo vrijedna, kako sa stanovišta unapređenja nivoa zdravstvene zaštite same zdravstvene ustanove, tako i sa stanovišta edukacije ljekara i osoblja.

 - Covid-19 je oboljenje koje se mijenja. Mijenja se u kratkom vremenskom periodu od lakše do teške ili kritičke kliničke slike, a sada se mijenja i dob bolesnika. Svaka oprema koja je dobra, a s karakteristikama koje su nama zadovoljavajuće, sigurno nam je neophodna i nikada nije višak. Mi moramo imati kompenzacijske mehanizme jer nikad ne znamo koliko možemo imati pacijenata - naglašava dr. Karlović.

Isporuka visokosofisticirane medicinske i zaštitne opreme koju Evropska unija donira medicinskim ustanovama u BiH nastavit će se i u narednom periodu u skladu s potrebama na terenu.

Nabavka isporuka opreme se realizuje u okviru projekta koji finansira Evropska unija, a provodi UNDP u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz EU Info centra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.