open-navfaktor-logo
search
Plus medicinska oprema
Evropska komisija: Zapadni Balkan imat će na raspolaganju 374 miliona eura za ekonomski oporavak
Hrvatski zastupnik Tonino Picula pozdravio je odluku Evropske komisije da zemljama zapadnog Balkana odobri interventnu pomoć u borbi protiv koronavirusa.
30.03.2020. u 18:52
get url
text

- Kao jedan od inicijatora zahtjeva za pomoć zemljama zapadnog Balkana s kolegicama i kolegama iz parlamentarne grupacije Socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu, iznimno sam ponosan na paket pomoći u borbi protiv koronavirusa koji je odobrila Evropska komisija. Albanija, Sjeverna Makedonija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo i Srbija na raspolaganju će imati 38 miliona eura za izravnu pomoć za nabavku respiratora, testova zaštitne opreme, te 374 miliona eura za njihov društveni i ekonomski oporavak, koji će im biti na raspolaganju iz programa IPA - saoopćeno je iz ureda Tonina Picule.

Picula ističe da će pomoć odobrena zemljama zapadnog Balkana doslovno pomoći spašavanju života, što je u ovom trenutku najvažnije.

- Nakon zelenog svjetla za otvaranje pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom to je i nova etapa u ponovnoj izgradnji vjerodostojne evropske vanjske politike u našem najbližem susjedstvu. No, sada je važno da se i u samoj EU na istim solidarnim osnovama dogovorimo o pravednoj raspodjeli tereta krize nastale pandemijom koronavirusa, kroz modele zajedničkih europskih obveznica i sredstvima iz Evropskog stabilizacijskog mehanizma. Iz ove krize trebamo izaći kao jača Unija, ujedinjeni u različitosti i solidarnosti - navodi se u priopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.