open-navfaktor-logo
search
Sastanak pododbora
Evropska komisija zabrinuta zbog nastavka migracije stanovništva iz BiH
Evropska komisija je izrazila posebnu zabrinutost zbog nastavka migracije stanovništva iz BiH koja može dovesti do odliva radne snage s tržišta rada
20.11.2019. u 14:38
get url
text

BiH je u ranoj fazi uspostavljanja funkcionalne tržišne ekonomije i sposobnosti da se nosi sa pritiskom konkurencije i tržišnim snagama unutar EU-a, jedna je od ocjena sa četvrtog sastanka Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku koji je održan 19. i 20. novembra u Briselu.

Evropska komisija je izrazila posebnu zabrinutost zbog nastavka migracije stanovništva iz BiH koja može dovesti do odliva radne snage s tržišta rada, te je istaknula potrebu da BiH ubrza svoj ekonomski razvoj i dostigne druge države.

BiH je u 2018. godini ostvarila realni rast BDP-a od 3,6 posto, dok se u 2019. godini zbog slabljenja ekonomske aktivnosti u okruženju bilježi usporavanje ekonomskog rasta. Konstatiran je pozitivan trend rasta izravnih stranih investicija od 43 posto u prvoj polovini 2019. godine, dok je u prvih osam mjeseci tekuće godine zabilježen rast vanjskotrgovinskog deficita za oko 10 posto. EU je i dalje glavni vanjskotrgovinski partner i na njega se odnosi 2/3 ukupne vanjskotrgovinske razmjene BiH.

Evropska komisija ocijenila je kako se BiH treba posvetiti ubrzanju i unapređenju procedura donošenja odluka u zemlji, poboljšanju poslovnog okruženja, kao i efikasnosti i transparentnosti javnog sektora, posebno javnih poduzeća. BiH treba usmjeriti posebnu pozornost na kvalitet obrazovanja i njegovu usmjerenost na potrebe tržišta rada i kvalitet fizičkog kapitala kao što je transportna i energetska infrastruktura.

Evropska komisija je pozvala da se osigura održiva politička podrška i vlasništvo nad ekonomskim i socijalnim reformama kroz izradu akcijskog plana za implementaciju dokumenta Zajedničke socio-ekonomske reforme 2019-2022. godina. Komisija je, također, pozvala BiH da izradi i dostavi Program ekonomskih reformi za razdoblje 2020-2022. godina.

Komisija je pozvala BiH da usvoji zakon o osiguranju depozita, a kako bi dovršila uspostavljanje okvira za sanaciju banaka u skladu s direktivama EU, te da do kraja godine pristupi Multilateralnoj konvenciji OECD-a o uzajamnoj administrativnoj pomoći u poreznim pitanjima.

U oblasti statistike BiH treba poboljšati suradnju i koordinaciju među nadležnim institucijama, uspostaviti kompletan i konzistentan sistem nacionalnih računa, definirati NUTS III regije, te se pripremiti za naredni popis stanovništva kao i provesti popis poljoprivrede.

Četvrtim sastankom Pododbora za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku kopredsjedali su Vera Letica, pomoćnica ministra finansija i trezora BiH i Uwe Stamm, šef Jedinice za države kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje u Općoj upravi za ekonomska i finansijska pitanja. Predstavnici Evropske komisije i institucija u BiH razgovarali su o ekonomskim dešavanjima u EU i BiH i pitanjima vezanim za makroekonomsku stabilnost, fiskalnu politiku, tržišnu ekonomiju, jačanje konkurentnosti, kretanje kapitala, finansijsku kontrolu i statistiku.

Pododbor za ekonomska i finansijska pitanja i statistiku je jedno od zajedničkih tijela BiH i EU osnovanih u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju u svrhu praćenja njegove provedbe, saopćeno je iz Direkcije za evropske integracije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.