open-navfaktor-logo
search
Borba protiv korone
Evropska komisija ugovorila sa CureVac kupovinu 405 miliona doza vakcina
Evropska komisija ugovorila je kupovinu do 405 miliona doza potencijalne vakcine protiv bolesti COVID-19 sa njemačkom kompanijom CureVac, objavila je na Twitteru predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.  
17.11.2020. u 08:50
get url
text

- Drago mi je što najavljujem novi sporazum o kupovini do 405 miliona doza vakcina proizvedenih od evropske kompanije CureVac - napisala je von der Leyen.

Ugovor će biti odobren danas, a to će biti peta kompanija sa kojom je Komisija sklopila ugovor o vakcinama. Evropska komisija do sada je potpisala ugovore o nabavci vakcina i sa farmaceutskim kompanijama Pfizer, AstraZeneca, Sanofi i Johnson & Johnson.

- Ne znamo koja će vakcina na kraju biti sigurna i efikasna. Evropska agencija za lijekove će ih odobriti tek nakon temeljne procjene, a potreban nam je širok spektar vakcina zasnovan na različitim tehnologijama - kaže von der Leyen.

Istakla je da će svaka zemlja članica EU dobiti vakcine istovremeno posredstvom Strategije EK za vakcinaciju.

U Evropskoj agenciji za lijekove očekuju da će do kraja decembra dati prvo "zeleno svjetlo" za upotrebu vakcine protiv COVID-19 na teritoriji EU-a.

- Distribucija bi mogla početi već u januaru - navode u Agenciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.