Evropska komisija podigla dvije tužbe protiv Hrvatske

objavljeno: 08.03.2018. u 16:48

Evropska komisija objavila je danas na svojim stranicama da će tužiti Hrvatsku Evropskom sudu pravde.

Razlog je što državna vlast nije uspjela riješiti problem odlagališta otpada Crno brdo pokraj mjesta Biljane Donje na zadarskom području i zbog činjenice da vlada nije redovno ažurirala zakone koji se odnose na sigurnost u vazdušnom prometu.

Kako je objavljeno na stranicama Komisije, Hrvatsku tuže Evropskom sudu pravde jer "nije osigurala adekvatnu zaštitu ljudi i njihovog zdravlja, ali i okoliša, na području Crnog brda". Napominju kako se odlagalište nalazi svega 50 metara od kuća.

- Iako se Hrvatska u nekoliko navrata obavezala riješiti ovaj problem, u praksi se ne vidi nikakav pomak. Pune četiri godine odlagalište nije sanirano i sada postoji ozbiljna prijetnja od zagađenja tla i okolnih voda - stoji u saopćenju Europske komisije, piše, Index.hr

Dodaje se kako je Hrvatska je trebala uskladiti pravila upravljanja otpadom do kraja 2015. godine.

- Na otpadu su velike količine feromangana i silikomangana, a kako hrvatske vlasti nisu napravile ništa po tom pitanju, gotovo 140.000 tona potencijalno štetnog i vrlo opasnog materijala odloženog na tlo predstavlja veliku prijetnju građanima i okolišu - kaže se u saopćenju.

Napominju i da su Hrvatskoj oko ovog problema slali više upozorenja, a s obzirom na to da ništa nije učinjeno nisu imali izbora nego tužiti Hrvatsku Evropskom sudu pravde.

Komisija također tuži Hrvatsku Evropskom sudu pravde jer nije na vrijeme ažurirala zakone koji se odnose na sigurnost u zračnom prometu.