open-navfaktor-logo
search
Pandemija
Evropska komisija objavila mapu puta o postepenom uklanjanju mjera protiv COVID-19
Evropska komisija je objavila mapu puta o postepenom uklanjanju mjera, ali pod određenim uvjetima, koje su zemlje članice EU-a uvele prethodnih sedmica u borbi protiv koronavirusa (COVID-19).
15.04.2020. u 13:17
get url
text

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel su u Briselu na konferenciji za medije govorili o mjerama donesenim u Evropskoj uniji u okviru borbe protiv COVID-19 kao i o narednim koracima koje će evropski blok poduzeti kako bi se što brže i efikasnije suzbilo širenje virusa.

Von der Leyen je istakla da su restriktivne mjere, koje su poduzele zemlje članice EU-a, pomogle u smanjenju broja infekcija te u pružanju adekvatnog odgovora njihovih zdravstvenih sistema u borbi sa pandemijom.

Naglasila je i da su prihvatili mapu puta za uklanjanje restriktivnih mjera koje su preduzele članice EU-a.

- Ova mapa puta ne znači da će restriktivne mjere odmah biti uklonjene, već predstavlja okvir za naše države članice. Ustvari, predlažemo postepeni pristup te smatramo da provođenje svake odluke treba neprestano pratiti - rekla je von der Leyen.

Istakla je također da se njihovi prijedlozi za uklanjanje restriktivnih mjera zasnivaju na tri preduvjeta.

- A oni su, značajno smanjenje širenja COVID-19, dovoljan kapacitet zdravstvenog sistema te adekvatan kapacitet za nadgledanje provođenja mjera - rekla je von der Leyen.

Naglasila je kako je potrebna globalna inicijativa da bi se pobijedio COVID-19, dodajući da će s tim ciljem putem video konferencije 4. maja biti organizirana donatorska konferencija.

Michel je istakao da poduzete mjere protiv koronavirusa imaju ozbiljan ekonomski i socijalni efekat u zemljama članicama EU-a.

- Nažalost, ovaj efekat će se osjećati i narednih mjeseci pa čak i godina - dodao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.