Evropska komisija o najmlađoj članici: Hrvatska nazaduje, vlada nije uradila ništa

objavljeno: 08.03.2018. u 10:09

Naši zapadni susjedi bi nakon redovnog izvještaja kojeg je Evropska komisija (EK) danas objavila u okviru Evropskog semestra za 2018. godinu, u kojima se analizira stanje u svakoj od članica Evropske unije, morali prestati sa kićenjem evropskim vrijednostima.

Hrvatskoj su posvećene 73 stranice, u kojima su službenici Jean-Claudea Junckera, koristeći egzaktne podatke, razotkrili politiku vlade Andreja Plenkovića kao potpuni promašaj, piše Index.hr.

Po analizi EK, stanje u Hrvatskoj nije ništa bolje. Neke stvari čak su i pogoršane, a Plenkovićeva vlada u dvije godine mandata nije učinila skoro ništa kako bi poboljšala stanje u najmlađoj članici EU-a. Društvene nepravde pogotovo generiraju nove i basnoslovne privilegije veteranskoj populaciji i udruženjima.

"Ograničeni napredak" i "bez napretka"

Na 73 stranice detaljne analize piše kako Hrvatska svakog dana zaostaje za ostatkom Evropske unije. Pod Plenkovićevim vođstvom je podbacila u skoro svemu u čemu se može podbaciti. Dvije najčešće korištene sintagme u izvještaju su "limited progress" i "no progress", odnosno "ograničeni napredak" ili "nema napretka", kojima EK ocjenjuje reforme koje hrvatska vlada provodi. Odnosno, ne provodi. Fraza "limited progress" na 73 stranice pojavljuje se 27 puta, dok se "no progress" pojavljuje 15 puta.

Odmah na početku u sažetku se ističe kako "povoljna ekonomska klima omogućava ubrzavanje reformskih poteza koji bi osigurali održiv i uključiv rast", ali "hrvatski potencijalni rast ostaje nedovoljan". Hrvatska ima problem s "radnom populacijom koja se smanjuje", "niskom iskoristivosti rada" i predviđa se da je nastavak privrednog rasta, koji je nedovoljan, moguć samo uz provođenje strukturnih reformi. Predviđa se usporavanje privrednog rasta u sljedeće dvije godine. Hrvatska je, uz Italiju i Cipar, jedna od tri članice koje se nalaze u stanju "pretjerane ekonomske neravnoteže", ocjenjuje EK.

Javna administracija i kašnjenje reformi

Nema reforme javne uprave, zdravstvo je u problemima, kasni zakonodavstvo koje bi utvrdilo početak fiskalne reforme, mirovinska reforma je odgođena, država ne koristi sve moguće mjere da bi dugotrajno nezaposlene vratila na tržište rada, navodi EK u izvještaju, nastavivši s kritikama: u Hrvatskoj ljudi nemaju jednake prilike, problem su nefer radni odnosi, stopa zaposlenosti je niska u uspoređivanju s drugim članicama Evropske unije. Hoće li restrukturiranje Agrokora doista uspjeti, EK smatra otvorenim pitanjem i velikim potencijalnim rizikom za hrvatsko gospodarstvo.

Prema izvještaju, u Hrvatsku je komplicirano investirati i EK ističe da su "kompetitivnost i investicije otežane zbog restriktivne poslovne klime", a socijalna situacija je očajna - vladaju visoke stope siromaštva i socijalne isključenosti. Javna administracija je fragmentirana, ispod prosjeka efikasnosti u Evropskoj uniji, a ishodi zdravstvenog i obrazovnog sistema pokazuju postojanje "strukturnih slabosti".

Obrazovnom sistemu potrebna "hitna reforma"

Evropska komisija se naročito obrušila na Plenkovićevu vladu kada je riječ o obrazovanju, ustvrdivši da se rezultati koje proizvodi hrvatski obrazovni sistem "stalno pogoršavaju ili stagniraju" te da je potrebna "hitna reforma". Hrvatska u vezi s obrazovanjom zaostaje za ostatkom EU-a i naglašava se kako "se implementacija najavljene obrazovne reforme stalno odgađa".

Kao veliki propust se navodi i nezainteresiranost Plenkovićeve vlade da nastavi provoditi antikorupcijske programe te "korupcija ostaje prominentan problem u Hrvatskoj" po ocjeni EK. Hrvatska povrh svega navedenog loše koristi EU fondove, jer nema dovoljno kompetentnu javnu administraciju koja bi znala povlačiti novac iz Brisela.

Plenkovićeva vlada otkako je na vlasti nije do kraja provela nijednu reformu

Zanimljivo, jedini sistemski pozitivni održivi rast u Hrvatskoj doživljava bankarski sektor, navodi se u izvještaju EK.

Dakle, novi izvještaj Evropske komisije jasno pokazuje da Plenkovićeva vlada gotovo ništa nije napravila otkako je na vlasti, a stvari koje jest, loše su za budućnost Hrvatske, poput Zakona o pravima hrvatskih branitelja. Neki su već ustvrdili da je ovaj izvještaj EK veliki šamar Plenkoviću.

Premijer koji se voli prezentirati kao veliki Evropejac, prema analizi EK je nesposoban političar, bez odlučnosti, koji državu vodi u propast. On i njegova vlada nisu u stanju provesti bilo koju konkretnu reformu kako treba i do kraja.