Evropska komisija će finansijski podržati izgradnju Pelješkog mosta

objavljeno: 06.02.2018. u 11:27

Evropska komisija (EK) će pozitivno popratiti i finansijski podržati projekt Pelješkog mosta, izjavio je danas u Strasbourgu predsjednik Evropske komisije EK Jean-Claude Juncker, prenosi Anadolu Agency (AA).

-Podržat ćemo taj projekt kao što podržavamo sve ono na čemu se radi u Dalmaciji. To su važni hrvatski i evropski projekti. Revizija sljedećeg finansijskog okvira ne može imati za cilj da se smanje sredstva koja se izdvajaju za taj važni hrvatski i druge evropske projekte. Mi ćemo to učiniti. Ovaj projekt u Hrvatskoj jednako je važan kao i projekti u Zapadnoj Evropi. Ne smijemo zanemariti razvoj novih država članica - poručio je Juncker u obraćanju Evropskom parlamentu.

Juncker je nakon obraćanja hrvatskog premijera Andreja Plenkovića pohvalio Hrvatsku ističući kako je ta zemlja primjer i nadahnuće za težnje Evropske unije u budućnosti.

-Hrvatska je mlada članica EU. To je država s dugom i nadahnjujućom historijom. Država koja je pokazala hrabrost u samoodbrani i uvjerenje u evropski projekt - poručio je Juncker.