Evropska integracija neće završiti dok svi sudionici SEECP-a ne postanu dio EU

objavljeno: 30.06.2017. u 21:49

Evropska integracija neće biti završena sve dok sve sudionice Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) ne postanu dio Evropske unije, stoji u završnoj deklaraciji samita u Dubrovniku, kojim je Hrvatska završila jednogodišnje predsjedavanje tim forumom.

Perspektiva članstva u Evropskoj uniji najmoćnije je oruđe koje potiče na provedbu potrebnih reformi i na održavanje dugotrajnog mira, stabilnosti i sigurnosti u regiji, navode potpisnici.

- Uvjereni smo da evropska integracija neće biti završena sve dok svi sudionici SEECP-a ne postanu dio EU-a - navodi se u izjavi, javlja Hina.

Članice se pozivaju na provedbu reformi u duhu saradnje i dobrosusjedskih odnosa, a puna podrška izražava se evroatlantskim težnjama zemalja koje su na tom putu.

Hrvatska je kao svoje prioritete istaknula i rješavanje civilnih kriznih situacija koje se u završnoj izjavi spominju kao izazovi evropskoj sigurnosti.

Poziva se na saradnju u razmjeni informacija u borbi protiv terorizma i radikalizacije i odaje priznanje Centru za saradnju u sigurnosti (RACVIAC) kao važnoj regionalnoj međunarodnoj organizaciji koja, između ostalog, gradi mjere povjerenja i sigurnosti.

Migracija je sve složenija pojava, navode potpisnici te ističu da fokus međunarodne akcije treba biti na iskorjenjivanju njenih uzroka, ponajprije u zemljama porijekla.

Potpisnici izražavaju punu podršku ekonomskoj saradnji, rastu i razvoju i podržavaju sve ekonomske inicijative u tom smjeru, kao i u svrhu stvaranja radnih mjesta i poboljšanja kvaliteta života građana tog prostora.

Završna izjava ističe podršku parlamentarnoj saradnji unutar SEECP-a.

Među sudionicima samita bili su predsjednici Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, Srbije Aleksandar Vučić, Slovenije Borut Pahor, Crne Gore Filip Vujanovć, Kosova Hashim Thaci, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, predsjednici Makedonije Gjorge Ivanov te Bugarske Bojko Borisov, dok su iz drugih zemalja bili ministri i drugi visoki dužnosnici.

SEECP čine Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska.

Proces je pokrenut 1996. u Sofiji, na bugarsku inicijativu, i jedini je politički forum za promicanje saradnje u regiji koji je nastao na poticaju same jugoistočne Evrope, a ne drugih međunarodnih organizacija ili država.

SEECP je neinstitucionalizirana struktura, što znači da nema svoj budžet, stalno sjedište ni administraciju. Saradnja se temelji na multilateralnom formalnom i neformalnom dijalogu.

Glavni politički forum i tijelo koje donosi odluke je godišnji samit šefova država i vlada, a odluke se donose konsenzusom.

Vijeće za regionalnu saradnju (RCC), kojem je sjedište u Sarajevu i ima status međunarodne organizacije, operativno je tijelo foruma.