navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Ipak budite oprezni

Evropska agencija za sigurnost hrane: Nema dokaza da hrana može biti izvor zaraze koronavirusom

Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) pomno prati situaciju vezano uz epidemiju koronavirusne bolesti (COVID-19) koja je pogodila velik broj zemalja širom svijeta.

Objavljeno: 10.03.2020. u 19:58
get url
text

Naveli su kako trenutno nema dokaza da bi hrana mogla biti izvor ili prijenosnik zaraze navedenim virusom.

Vodeća naučnica u EFSA-i Marta Hugas izjavila je da iskustva s prijašnjim epidemijama srodnih koronavirusu, poput teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-CoV) i bliskoistočnog respiratornog sindroma (MERS-CoV), pokazuju da nije bilo prijenosa virusa konzumacijom hrane.

- U ovom trenutku nema dokaza da se novi koronavirus ponaša drugačija – dodala je Hugas.

Iz Evropskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti (ECDC) saopćili su da, iako su u Kini životinje najvjerovatniji izvor zaraze, virus se prenosi s čovjeka na čovjeka uglavnom kapljičnim putem - kad ljudi kišu, kašlju ili izdišu.

Naučnici i vlasti u cijelom svijetu prate razvoj bolesti i do sada nije zabilježen nijedan slučaj prijenosa koronavirusa putem hrane.

Što se sigurnosti hrane tiče, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je preporuke za mjere predostrožnosti koje uključuju savjete u provođenju prikladnih higijenskih mjera kod rukovanja hranom i njene pripreme, poput pranja ruku, temeljite obrade hrane i izbjegavanja moguće unakrsne kontaminacije između kuhane i sirove hrane.