navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Transverzalni mijelitis

Evropska agencija za lijekove dodala rijetku upalu leđne moždine nuspojavama AstraZeneca vakcine

Stručnjaci Evropske agencije za lijekove (EMA) predložili su u petak da se mogućim nuspojavama AstraZeneca vakcina protiv koronavirusa pridoda rijetka upala leđne moždine, transverzalni mijelitis.

Objavljeno: 14.01.2022. u 22:26
get url
text

Vakcina je naišla na nekoliko prepreka, uključujući zastoj u proizvodnji i istrage regulatora usljed rijetkih slučajeva ozbiljnih nuspojava poput zgrušavanja krvi, što je dovelo do toga da nekoliko zemalja ograniči ili obustavi njegovu primjenu, piše Reuters.

Odbor Evrospke agencije za lijekove također je ponovio svoju preporuku da se slično upozorenje primijeni i na vakcinu Johnson&Johnson.

Transverzalni mijelitis je upala jedne ili obje strane leđne moždine i može izazvati slabost u rukama ili nogama, osjetilne simptome, poteškoće s mjehurom ili probavne smetnje.

Odbor je pregledavši podatke zaključio da je moguće da postoji uzročna veza između tih vakcina i transverzalnog mijelitisa.

Međutim, dodao je da odnos između koristi i rizika obje vakcine ostaje nepromijenjen.

Regulatorna agencija nije pružila nikakve informacije o prijavljenom broju takvih slučajeva nakon vaqkcinacije, no navela je da je informacijama o vakcini dodan transverzalni mijelitis kao štetna reakcija nepoznate učestalosti.

Izvještaji o ozbiljnim bolestima živčanog sistema također su bili u središtu obustave istraživanja u ranim fazama razvoja vakcine AstraZeneca i Johnson&Johnson koja se temelje na sličnoj tehnologiji.

Agencija je također predložila ažuriranje informacija o AstraZeneca vakcini u vezi sa zgrušavanjem krvi nakon prve doze kako bi se vidjelo da je manje takvih nuspojava zabilježeno nakon druge doze.

Od 1.809 slučajeva krvnih ugrušaka s niskim brojem krvnih pločica zabilježenih u svijetu, 1.643 su prijavljena nakon prve doze, a 166 nakon druge.