open-navfaktor-logo
search
Obaviještene policije
Evropom kruže krivotvorene covid iskaznice s pečatima zdravstvenih ustanova iz Livanjskog kantona
Ovih dana u javnosti se pojavila informacija da se u Republici Hrvatskoj i nekim zemljama zapadne Evrope koriste krivotvorene covid iskaznice o vakcinisanju na kojima su lažirani potpisi i pečati Diane Mamić, direktorice Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona, i Bernardine Šarac, doktorice Doma zdravlja u Tomislavgradu.
11.12.2021. u 09:18
get url
text
Županijska bolnica Livno

Da je informacija istinita potvrdila je za Radio Tomislavgrad Diana Mamić, koja je kazala da je sve otkriveno prilikom provjere vjerodostojnosti jedne iskaznice o vakcinisanju koju je na e-mail Zavoda za javno zdravstvo Livanjskog kantona poslala mjerodavna Služba za izdavanje EU COVID potvrda iz Zagreba.

Nakon toga na uvid su dobili još nekoliko iskaznica za koje se, nakon provjere u bazi podataka o vakcinisanim osobama, također ispostavilo da su krivotvorene.

- Uz moj pečat i potpis, i pečat i potpis dr. Šarac, krivotvoreni su i pečati Kantonalne bolnice Livno i tomislavgradskog Doma zdravlja. Ovo nas je zbilja neugodno iznenadilo i u prvom trenutku nismo mogli vjerovati da je istina. No, ljudi se svačim služe i očito u ovim slučajevima oni koji se nisu željeli vakcinisati, a o ovom pitanju redovno moraliziraju, učinili su nešto vrlo nepošteno i nemoralno - kazala je Mamić.

Potvrdila je da je o svemu odmah obavješten MUP Livanjskog kantona, kao i Granična policija Republike Hrvatske, na kojima je sada poduzimanje daljnjih koraka u cilju otkrivanja počinitelja ovih radnji koje imaju obilježje krivičnog djela. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.