open-navfaktor-logo
search
Širenje koronavirusa
Evropa vraća drastične mjere, zatvaraju se kafići, uvodi policijski sat, škola online
Evropske države vraćaju restriktivne mjere kako bi spriječile dalje širenje koronavirusa, i dalje se opirući potpunom prekidu društvenih aktivnosti, no zatvarajući škole, otkazujući medicinske zahvate koji nisu hitni i regrutirajući studente medicine.
15.10.2020. u 08:13
get url
text


Većina evropskih vlada je tokom ljeta ublažila restriktivne mjere kako bi vratila u život svoju privredu koja je već pogođena velikim padovima i gubitkom radnih mjesta nakon prvog vala pandemije.

No povratak aktivnosti u normalu - od gužvi u restoranima do početka novih školskih godina - doveo je do velikog rasta broja novozaraženih na cijelom kontinentu.

Kafići i drugi ugostiteljski objekti zatvarani su među prvima pod novim restriktivnim mjerama, no širenje zaraze sada je ispit spremnosti vlasti da ostave škole otvorene i održe funkcioniranje zdravstvenog sustava.

Slovenija objavila nove drastične mjere

Slovenska vlada u srijedu kasno navečer objavila je da uvodi nove drastične mjere u borbi protiv korone.

Od ponedjeljka će se škola od petog razreda osnovne škole naviše održavati na daljinu. Od petka se uvodi i ograničavanje kretanja između crvenih statističkih regija u Sloveniji, kojih je sedam. U tim će regijama nošenje maski biti svuda obavezno, ograničit će se rad određenih uslužnih i sportskih djelatnosti i zabraniti okupljanje više od deset ljudi, javljaju slovenski mediji.

Ove se mjere uvode nakon što Slovenija danima ima visoke brojke novozaraženih koronavirusom. Danas ih je bilo 707, najviše dosad. 

Francuska uvela policijski sat, proglašeno je i vanredno stanje

Francuska vlada je u srijedu donijela izvršnu uredbu o uvođenju vanrednog zdravstvenog stanja koja stupa na snagu u subotu 17. oktobra u ponoć na čitavom državnom teritoriju zbog pogoršanja stanja epidemije COVID-19.

- Policijski sat se uvodi na četiri sedmice i ići ćemo u parlament kako bismo ga produžili do 1. decembra. Šest sedmica je vrijeme koje će, čini nam se, biti korisno - rekao je Emmanuel Macron u televizijskom intervjuu.

Policijski sat se od ovog vikenda uvodi od 21 do 6 sati po srednjoeuropskom vremenu u više velikih gradova u zemlji gdje se epidemija naglo širi, poput Pariza i okolice, Marseillea, Lyona, Montpelliera, Lillea i Toulousea.

To znači da će se restorani, barovi, pozorišta i kina zatvarati u 21 sat.

Onima koji prekrše propisane mjere prijeti kazna od 135 eura.

Epidemija novog koronavirusa odnijela je u Francuskoj više od 32.000 života.

Češka i Rusija uvele online nastavu

Češka, evropska zemlja s najvećim brojem zaraženih po glavi stanovnika, nastavu je preselila na internet i planira na teren poslati hiljade studenata medicine. Bolnice otkazuju zahvate koji nisu hitni kako bi se oslobodili kreveti. 

- Nekad smo na rubu suza - rekla je Lenka Krejcova, glavna medicinska sestra u bolnici Slany blizu Praga, dok se opći odjel bolnice pretvara u odjel za oboljele koronavirusom.

Poljska je ubrzala obuku za medicinske sestre i razmatra otvaranje vojnih poljskih bolnica.

U isto vrijeme nastavu na internet seli i Moskva, a Sjeverna Irska zatvara škole na dvije sedmice.

- Nemam nikakvih dobrih vijesti. Na rubu smo katastrofe - kaže poljski imunolog Pawel Grzesiowski dok njegova država u srijedu bilježi rekordnih 6.526 novih zaraza i 116 smrtnih slučajeva.

Velike evropske ekonomije poput Njemačke, Velike Britanije i Francuske zasad se opiru pritiscima da zatvore škole jer je ta odluka tokom proljeća dodatno otežala situaciju roditeljima koji su morali balansirati rad od kuće s brigom za djecu.

Nizozemska zatvorila kafiće i restorane

Političari u Njemačkoj razmatraju trebaju li produžiti školske praznike oko Božića i Nove godine kako bi se zaraza obuzdala, iako kritičari tvrde kako nema dokaza da su škole žarišta širenja virusa.

Nizozemska je u srijedu zatvorila kafiće i restorane, ali škole je ostavila otvorene.

Dnevni broj novozaraženih u Evropi u prosjeku je 100 hiljada, što je trećina ukupnog svjetskog rasta broja novih slučajeva.

Britanski premijer se opire

Britanskog premijera Borisa Johnsona opozicija poziva na novi lockdown na nivou cijele Engleske, no on se zasad opire, piše Index.hr.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.