open-navfaktor-logo
search
Nezapamćena blokada
Evo šta kažu iz Facebooka nakon šestosatnog "pada"
Za skoro šestosatnu blokadu društvenih mreža Facebook je "okrivio" neispravnu promjenu konfiguracije.
05.10.2021. u 08:45
get url
text

U cijelom svijetu u ponedjeljak je došlo do prekida Facebooka, Instagrama i WhatsAppa.

Time skoro tri i po milijarde korisnika nije bilo u mogućnosti da pristupi društvenim mrežama kao ni alatima za razmjenjivanje poruka Messenger, Whatsapp i Instagram.

Ova firma nije navela ko je izvršio promjenu konfiguracije te da li je ta izmjena bila planirana, ali u nekim medijima pojavile su se informacije da je došlo do interne greške u procesu preusmjeravanja internet prometa.

Kvarovi internet komunikacijskih alata i drugih resursa koji zavise od iste mreže pojačali su problem, naveli su zaposlenici za neke medije uz uvjet da to bude anonimno.

Sigurnosni stručnjaci nisu odbacili mogućnost nenamjerne greške, ali ni sabotaže.

Na Facebooku se javio i sam Mark Zuckerberg. 

- Facebook, Instagram, WhatsApp i Messenger se vraćaju online. Oprostite na smetnji, znam koliko se oslanjate na naše usluge da biste ostali povezani sa ljudima do kojih vam je stalo - rekao je Zuckerberg.

Ovo je drugi pad Facebooka u samo nekoliko dana.

Ispadanje Facebooka iz globalne mreže bio je drugi udarac tom divu društvenih medija nekoliko dana nakon što je zviždač u nedjelju optužio firmu da učestalo daje prednost dobiti umjesto da suzbija govora mržnje i dezinformacija.

Zbog globalnog problema pristupa platformama društvenih mreža Whatsapp, Instagram i Facebook, vrijednost dionica Facebooka pala je za više od pet posto, prenosi Anadolija.

Dionicama Facebooka trgovalo se po 325 dolara po dionici, dok je prethodna vrijednost na zatvaranju berzi bila za 5,25 posto viša, odnosno 343,01 dolara po dionici.

Kompanija je izgubila oko 50,7 milijardi dolara tržišne vrijednosti, koja je u petak iznosila 965,8 milijardi dolara.

Suosnivač i izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg zabilježio je u ponedjeljak da se njegova neto vrijednost smanjila za 6,1 milijardi dolara ili 5 posto, na 116,5 milijardi dolara.

U cijelom svijetu u ponedjeljak je došlo do prekida Facebooka, Instagrama i WhatsAppa.

Twitter je u ponedjeljak imao znatno više posjeta nego što je to uobičajeno, što je dovelo do nekih problema u pristupu postovima i direktnim porukama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.