open-navfaktor-logo
search
Peter Stano
Evo šta iz EU-a kažu o Dodikovih "sedam država koje podržavaju nezavisnost RS-a"
Evropska unija održala je press konferenciju na kojoj su novinari postavljali pitanja i o Bosni i Hercegovini te tražili komentar Ureda Josepha Borella, šefa diplomatije Evropske unije, o izjavama člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.
14.10.2021. u 14:06
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Nezavisnost RS-a podržava sedam zemalja Evropske unije, ustavni poredak BiH je srušen

Portparol EU-a Peter Stano poslao je jasnu poruku o stavu EU-a - "svako ko dovodi u pitanje cjelovitost i integritet BiH nije prihvatljiv Evropskoj uniji".

Na pitanje novinara da li Ured Borella ima informacije da je "najmanje sedam članica EU-a koje će podržati mirnu disoluciju u BiH", Stano je rekao:

- Ovo je jasna pozicija i stav svih 27 članica EU-a – posvećeni smo suverenitetu i intgeritetu BiH.

Govoreći o najavama Dodika da će RS povući saglasnosti za OSBiH, izaći iz državnih institiucija i zabraniti djelovanje UIO i SIPA-e u RS-u, a zbog zakonskih odredbi kojima se brani negiranje genocida u Srebrenici, iz EU-a su ponovili stav kako BiH vide kao nezavisnu, cjelovitu državu.

- Naglašavamo podršku EU-a integritetu, suverenitetu i cjelovitoj BiH. Ko god da uradi bilo šta da naruši navedeno, nije prihvatljiv EU. Koraci, napori, akcije i izjave koje dovode u pitanje cjelovitost i integritet BiH nisu prihvatljivi. Pozivamo da se zaustavi korištenje zapaljive retorike i retorike podjela. Uključujući i dovođenje u pitanje državnih institucija. To nije prihvatljivo. BiH ima evropsku perspektivu, i na BiH i njen narod gledamo kao jedno - rekao je Peter Stano, prenosi N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.