open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Evo šta federalni ministri kažu na prozivke parlamentaraca da ne dolaze na sjednice
Iz sjednice u sjednicu ponavlja se negodovanje delegata i zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine zbog nedolaska ministara u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na sjednice. 
09.02.2022. u 07:54
get url
text
Zastupnički dom FBiH

Parlamentarci su više puta ukazali da pojedini ministri ne dolaze na sjednice čak ni kada su njihove tačke na dnevnom redu, već šalju svoje pomoćnike, zamjenike. Ipak, komentar federalnih ministara na naše pitanje zašto ne prisustvuju sjednicama, jeste da dolaze, a bilo ih je koji smatraju da su naša pitanja nekorektna.

Podsjećamo, ranije su pojedini zastupnici i delegati kazali da su za mandata pojedine ministri viđali, ali samo na televiziji, a među kojima je i federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić.

VEZANI TEKST - Skopljak: Dobar dio ministara nikada nisam vidio na sjednici Parlamenta, znam ih s televizije

- Održavam redovne konsultacije s cijenjenim zastupnicima i delegatima u Parlamentu Federacije BiH. Također, zbog krize uzrokovane koronavirusom održavale su se online sjednice oba doma, koje sam pratio putem linka. Ministarstvo na čijem sam čelu ima ogromnu resornu nadležnost od značaja za Federaciju BiH, te zahtjeva svakodnevni rad s predstavnicima javnih preduzeća a to su JP Autoceste Federacije BiH, JP Ceste Federacije BiH, Željeznice Federacije, Sarajevoputevi, Ceste Mostar, Aerodromi, dva telecoma i dvije pošte - objašnjava nam Lasić.

Trudi se dati doprinos napretku Federacije 

Dodaje kako je nekada teško uskladiti obaveze iz resorne nadležnosti, koje se planiraju i mjesec ranije, odnosno prije zakazivanja sjednica oba doma Parlamenta Federacije BiH.

- Naravno, kada se na dnevnom redu Zastupničkog doma ili Doma naroda nađe tačka ministarstva, odgađam svoje ranije dogovorene obaveze i prisustvujem cjelodnevno sjednici poštujući Zakonodavnu vlast Federacije BiH. Saradnju i komunikaciju s kolegama u Vladi Federaciji BiH, kao i kolegama s drugih nivoa, obavljam na dnevnom ili sedmičnom nivou. Od početka svog mandata trudim se kao dio Vlade Federacije BiH dati svoj doprinos uspjehu i napretku Federacije BiH kako u resoru prometa i komunikacija tako i drugim resorima gdje su moje kolege - navodi nam Lasić.

O nedolasku na sjednice zatražili smo komentar federalne ministrice kulture i sporta Zore Dujmović, upitavši je i da li su ministri dužni prisustvovati svakoj sjednici u Parlamentu FBiH.

- Nemam namjeru odgovarati na nekorektna novinarska pitanja - odgovorila nam je Dujmović.

Mato Jozić, federalni ministar pravde, odgovorio nam je da je redovan na sjednicama.

- Kada je u pitanju moje prisustvo sjednicama Parlamenta FBiH, redovno sam prisutan - Jozićev je odgovor.

"Ministara nema na sjednicama" 

Alma Kratina, šefica Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, kazala nam je kako je još u prošlom mandatu Vlada FBiH uvidjela praksu nedolaženja ministara na sjednice.

- Bez obzira na ogorčenje, negodovanje zastupnika, slabo se šta promijenilo do današnjeg dana. Čak i kada je Zastupnički dom zauzeo stav da neće razramatrati tačke dnevnog reda u vezi s konkretnim ministarstvima, a ministara nema, ništa se posebno nije desilo. Zapravo, ta slika je vizualizacija odnosa Vlade prema Parlamentu, što je potpuno nedopustivo.

Tome u prilog govori i niz usvojenih inicijativa za izmjene određenih zakona, u interesu građana u Parlamentu FBiH nakon kojih Vlada FBiH uglavnom nije učinila ništa u smislu rada na konkretnim zakonskim izmjenama. Dakle, u konačnici ministara nema na sjednicama i generalno nema dobre sinergije između Vlade FBiH i Parlamenta za dobar zajednički rad u interesu građana - kazala je Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.