open-navfaktor-logo
search
Mišljenje stručnjaka
Evo sa koliko godina bi djeca mogla ostati sama u kući
Gotovo svi ispitanici složili su se da bi se ostavljanje djeteta od šest ili manje godina samog kod kuće trebalo smatrati zanemarivanjem
28.10.2019. u 10:02
get url
text
Dijete u kući

Uvijek postoje dileme sa koliko godina dijete ostaviti samo u kući. Zbog toga su naučnici odlučili šta o tome misle socijalni radnici u SAD-u. Tim Univerziteta Iowa u svom istraživanju je tražio mišljenje od gotovo 500 socijalnih radnika. Pokazalo kako polovina ispitanih smatra kako bi djeca trevala imati minimalno 12 godina prije nego ostanu sama na četiri sata ili duže.

Složni su kako bi trebalo biti zakonom zabranjeno mlađu djecu ostavljati bez nadzora.

Osamdeset posto kaže kako bi trebalo biti ilegalno ostaviti samu djecu mlađu od deset godina, a 94 posto ispitanih socijalnih radnika isto smatra za djecu mlađu od osam godina, piše Daily Mail.

Gotovo svi ispitanici složili su se da bi se ostavljanje djeteta od šest ili manje godina samog kod kuće trebalo smatrati zanemarivanjem, a otprilike polovina smatra da je zanemarivanje i ako roditelji djetetu od dset godina dopuštaju da bude bez nadzora duže od četiri sata.

Također, autor ove studije, dr. Charles Jennissen istaknuo je kako su dosadašnje studije pokazale da je u SAD-u čak 40 posto smrtnih slučajeva djece posljedica nedostatka nadzora odraslih.

Istraživanje je predstavljeno Nacionalnoj konferenciji američke Akademije za pedijatriju u New Orleansu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.