open-navfaktor-logo
search
Razjasnili
Evo koliko se radnicima-članovima sindikata odbija od plaća za članarinu, koliko ide SSSBiH
Sindikalne članarine koje se odbijaju članovima-radnicima od plaća izvor su finansiranja granskih sindikata u Federaciji, a ti sindikati u lancu finansiranja mjesečno trebaju određen procenat uplatiti Savezu samostalnih sindikata BiH, što 12 sindikata ne čini već godinama iako se vode kao članice Sindikata BiH.
19.09.2022. u 21:20
get url
text

Zbog svega dug za neuplaćene članarine je dostigao 1,1 milion KM, tačnije 1.117.522 KM.

Radniku se odbija od neto plaće 

Usljed neuplaćivanja članarina 13 uposlenika Saveza samostalnih sindikata BiH već 21 mjesec nemaju plaću.

Ovih 12 sindikata ne uplaćuju članarinu SSSBiH jer aktuelnog predsjedika Saveza Selvedina Šatorovića ne smatraju legalnim predstavnikom Sindikata BiH, a u više navrata Mevludin Bektić koji predstavlja ove sindikate je izjavio kako u Savezu nema legalne osobe koja može raspolagati finansijama, te da je i to razlog što ne uplaćuju članarine.

O raspodjeli novca od članarine koja se odbija radnicima-članovima sindikata smo razgovarali sa Selvedinom Šatorovićem, predsjednikom SSSBiH.

- Kada je u pitanju sindikalna članarina člana sindikata, ona se radniku odbija od neto plaće u iznosu od jedan posto (ukoliko je neto plaća 700 KM, odbija se sedam KM). Ta sindikalna članarina se prema proporciji raspodjele svakog granskog sindikata raspoređuje na način da jedan dio članarine ostaje sindikalnoj podružici, drugi dio kantonalnoj organizaciji, i konačno treći dio ide centrali, tj. granskom sindikatu.

Granski sindikat je dužan da od ukupno ubrane članarine na mjesečnom nivou pet posto uplati Savezu samostalnih sindikata BiH, što je ujedno i najmanji procenat u odnosu na druge centrale u regionu - objašnjava nam Šatorović.

"Neće niko uzeti novac u ruke"

On je prokomentirao i navode Bektića da nema ko preuzeti novac od članarine u SSSBiH.

- Navodi Bektića da nema ko da preuzme novac od sindikalne članarine su klasične floskule. Naravno da neće niko uzeti taj novac iz ruke, već on treba biti uplaćen na transakcijski račun Saveza koji oni svi dobro znaju, a sa kojeg će se isplatiti plaće radnicima.

Većina tih granskih sindikata koji ne uplaćuju članarinu redovno izmiruju obaveze koji se odnose na participaciju troškova za održavanje zgrade Doma sindikata u Sarajevu. Dakle, ima se gdje uplatiti novac, ali je pozadina nešto drugo, a to je sistemsko uništavanje centrale Saveza kroz neuplaćivanje članarine - kazao je Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.