Evo koliko na svijetu ima robota i gdje "žive"

objavljeno: 09.01.2018. u 14:49

Na svijetu trenutno postoji oko 350.000 industrijskih robota a ova "populacija" raste za oko 15 posto godišnje. Najviše robota "živi" u Aziji, a najviše ih se proizvodi u Japanu i Evropi. Oni uglavnom rade po fabrikama.

Prema istraživanju Global Roboticsa koje su proveli analitičari HSBC-a, broj robota će do 2019. dosegnuti 414.000.

Istraživanje pokazuje da više od polovine robota "živi" u Aziji, najviše u Kini, koja je i najveće tržište i bilježi najbržu stopu rasta. Neki od vodećih proizvođača su japanska kompanija FANUC i švedska firma ABB, prenosi Biznis info.

Do rasta potražnje za robotima u Kini dolazi zbog starenja stanovništva ali i rasta radničkih plata. Na Kinu se trenutno odnosi 30 posto globalne potražnje za industrijskim robotima.

– Superiorna tehnologija japanskih i evropskih kompanija je odlučujući faktor zbog koje su one trenutno lideri u ovoj oblasti, koja zahtijeva visok nivo preciznosti - navodi se u studiji.

Procentualno gledajući, najviše robota u odnosu na broj radnika koristi se u Južnoj Koreji. U toj državi na svakih 10.000 fabričkih radnika dolazi po 531 robot. Slijede Singapur, Japan, Njemačka i Tajvan, pa tek onda SAD, Kanada i Kina.