open-navfaktor-logo
search
Izbori i žrijebanje
Evo koliko još nedostaje do popune svih klubova Doma naroda Parlamenta FBiH
Nakon provedenih posrednih izbora u skupštinama svih deset kantona te izvršenih žrijebanja, u Domu naroda Parlamenta FBiH zasad je popunjen samo Klub delegata iz reda hrvatskog naroda gdje većinu od 14 delegata ima HDZBiH.
08.12.2022. u 14:52
get url
text
Parlament FBiH

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda Federalnog parlamenta trenutno ima 22 od 23 delegata jer u Zapadnohercegovačkom kantonu nije bio izabran niko iz reda ovog naroda. Zbog toga će Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine preraspodijeliti taj jedan mandat. Očekivanja su da će taj mandat dobiti lista SDA iz Bosansko-podrinjskog kantona.

VEZANI TEKST - SDA dobila većinu u Klubu Bošnjaka Parlamenta FBiH, nezaobilazni za formiranje izvršne vlasti

U svakom slučaju već sada SDA sa DF-om i jednim nezavisnim delegatom ima većinu u Klubu Bošnjaka, dok stranke "Osmorke" imaju deset, što ih je ostavilo bez mogućnosti da predlože potpredsjednika ili predsjednika FBiH.

Kada je u pitanju Klub delegata iz reda srpskog naroda u Parlamentu FBiH, on trenutno ima izabranih 19 od 23 delegata. Dvadeseti delegat treba biti izabran sutra žrijebanjem u CIK-u i to iz Bosansko-podrinjskog kantona između kandidatskih listi stranke Novi početak i liste Daliborke Milović (Liberalna stranka).

U Klubu Srba Doma naroda Parlamenta FBiH najviše delegata ima SDPBiH (sedam). Ovih sedam uz koalicionu Našu stranku sa jednim delegatom, partnerskim HDZ-om BiH sa dva delegata te sa SNSD-ova dva delegata čine većinu od 12 delegata. S druge strane, u Klubu Srba SDA ima dva, DF tri delegata, a po jednog imaju Srpska snaga i Srpsko jedinstvo iz Livanjskog kantona.

Nedostajuća tri mandata iz reda srpskog naroda također će morati preraspodijeliti CIK.

Dom naroda trenutno ima i pet delegata iz reda ostalih, i to po dva iz DF-a i Naše stranke, i jedan iz SDP-a. Nedostaje još šest kako bi bio popunjen i ovaj klub. Po jednog delegata iz reda ostalih dali su Unsko-sanski, Tuzlanski i Hercegovačko-neretvanski, dok dva dolaze iz Kantona Sarajevo. Ostalih šest kantona nisu imali izabranih zastupnika u kantonalnim skupštinama iz reda ostalih koji bi mogli biti kandidovani za Dom naroda. I njih će morati preraspodijeliti CIK.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.