open-navfaktor-logo
search
Bijeli hljeb
Evo koliko iznosi mjesečna naknada delegata Doma naroda FBiH koji se ne snađe nakon isteka mandata
Plaće profesionalnih delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, uz koje idu paušali, a za mnoge i troškovi za odvojeni život, prijevoz, koštali su Federaciju BiH u prošloj godini 2,1 milion KM. 
11.02.2021. u 07:47
get url
text
Dom naroda FBiH 2014-2018

Za godinu zaradili su od 34 do 54 hiljade KM. Pored njih, u prošloj godini izdvojeno i dodatnih 54.000 KM za 12 delegata iz prošlog saziva (2014-2018) koji iz delegatskih klupa nisu mogli naći posao ili otići u penziju.

Dakle, delegati koji se ne snađu nakon mandata imaju pomoć države u narednoj godini. Tako 12 mjeseci imaju istu onu plaću koju su imali dok su bili profesionalni delegati, a koja je minimalno 3.000 KM.

Na web stranici Doma naroda FBiH se može vidjeti da su u prvom kvartalu prošle godine 12 delegata naplatili od 4.200 KM do nešto više od 5.000 KM.


Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH, pojašnjava nam da je riječ zapravo o iznosu za nekih mjesec i po.

- Imali su pravo na naknadu praktično mjesec i po u 2020. godini i zato one iznose 4.200, 4.800 KM. Ostatak su dobili u 2019. godini. Oni su krenuli od februara 2019. godine. To se vodi kao "bijeli hljeb", naknada plaće nakon prestanka javne funkcije. Imaju pravo na "bijeli hljeb" ako nakon isteka mandata u Domu naroda FBiH ne mogu ostvariti pravo da se vrate na raniji posao ili ne ispunjavaju uvjete prema općem zakonu o penzionisanju - objašnjava nam Hadžiavdić i dodaje:

- Ako su ispunili uvjete za penziju, 65 godina života ili 40 godina staža, onda nemaju pravo na to. Ako imaju pravo da se vrate, primjera radi, u bolnicu, kao nastavnik, profesor ili u neku firmu, nemaju pravo na "bijeli hljeb". Da bi to ostvarili, moraju donijeti vjerodostojne isprave i izjave da ne mogu da se vrate na posao ili da ne ispunjavaju uvjete za penziju, da bi im Administrativna komisija odobrila to pravo, i to traje za delegate godinu, a za savjetnike šest mjeseci - objasnio nam je Hadžiavdić.

Dodaje da je njihova mjesečna naknada plaće u iznosu koji su primali dok su bili delegati u Domu naroda FBiH.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.