open-navfaktor-logo
search
Uredba Vlade FBiH
Evo koji penzioneri u Federaciji BiH neće dobiti po 50 KM pomoći
Od 429.011 penzionera, koliko je trenutno korisnika Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, njih 362.995 će u januaru sa decembarskom penzijom dobiti i pomoć od po 50 KM.
29.12.2021. u 11:56
get url
text

Samo penzioneri koji imaju prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine i koji su ovdje zatečeni u isplati na dan stupanju na snagu Uredbe Vlade FBiH o dodjeli pomoći će dobiti po 50 KM.

Samo za zatečene u isplati 

Pojašnjenje smo potražili u Federalnom zavodu PIO.

- Dakle, 362.995 penzionera koji imaju prebivalište na teritoriji Bosne i Hercegovine, te koji nisu u radnom odnosu, primit će novčani iznos od 50 KM uz decembarsku penziju kao podrška penzionerima u Federaciji BiH - rekao nam je Amel Lizde, šef Ureda za informiranje Federalnog zavoda PIO.

Upitali smo da li je tačno da oni penzioneri iz Federacije koji se trenutno nalaze u posjeti rodbini u inostranstvu, djeci, neće dobiti po 50 KM.

- Pomoć se isplaćuje samo korisnicima koji su zatečeni u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe, što znači da korisnici penzije koji iz bilo kojih razloga nisu u isplati na dan stupanja na snagu ove uredbe neće dobiti ovu pomoć - rekao nam je Lizde.

Pravo na pomoć će imati i korisnici djeljive penzije.

- Ukoliko pravo na porodičnu penziju polaže više od jednog člana, novčani iznos se dijeli na broj članova koji ostvaruju pravo na tu porodičnu penziju. Primjera radi, ukoliko postoje dva člana da ostvaruju pravo, svaki od članova će dobiti po 25 KM - objašnjava Lizde.

Odgovorio je i na pitanje da li će 50 KM dobiti i korisnici najviših penzija koje iznose 2.174 KM, pa i 2.800 KM.

Penzioneri tražili povećanje penzija od 10 posto 

- Bez obzira na visinu penzije, svi penzioneri sa prebivalištem u BiH koji su se zatekli u isplati za mjesec decembar će primiti novčani iznos kao podrška penzionerima u Federaciji BiH - rekao je Lizde.

VEZANI TEKST - Trakić: Pomoć od 50 KM za penzionere je potcjenjivanje i omalovažavanje naše populacije

Podsjećamo, zbog enormnog povećanja cijena hrane u Federaciji BiH, općenito troškova života, penzioneri su od augusta mjeseca tražili od Vlade Federacije da im vanredno povećaju penzije za 10 posto, međutim to se nije dogodilo. Federalna vlada je na sjednici 16. decembra na prijedlog Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku donijela Uredbu o pomoći penzionerima sa po 50 KM, a koju su penzioneri nazvali sramotnom i potcjenjivačkom, odnosno, sadakom.

Najniža penzija u FBiH iznosi 382 KM, zagarantovana je 478 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.